- 200 g makaronu z ciecierzycy
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- pomidor
- pół papryki żółtej
- cebula mała
- ząbek czosnku
- łyżka oleju rzepakowego
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- do smaku sól i pieprz
- Makaron ugotować na półtwardo.
- Cebulę poszatkować w piórka, paprykę pokroić w paseczki i podsmażyć razem na oleju.
- Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Przełożyć na patelnię.
- Tuńczyka odsączyć i dodać do warzyw razem z przecierem pomidorowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Dusić całość 10 minut pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem.
Makaron z ciecierzycy zwykle kupuję w biedronce. Makarony z nasion roślin strączkowych mają niski indeks glikemiczny. Są również bardzo dobrym źródłem białka. Warto włączyć makarony strączkowe do swojego jadłospisu!
Z podanego przepisu przygotujesz obiad dla 2 osób dorosłych. Na zdjęciu widoczne są 3 talerze, ponieważ była to porcja dla mnie i dla dwóch moich córek