Włączając do diety liście gorczycy możemy odnieść szereg pozytywnych korzyści dla naszego zdrowia. To rodzaj zielonego warzywa należący do tego samego rodzaju co brokuły i kalafior.
Zielone odmiany mają mocny, gorzki i pikantny smak. Zwykle poddaje się je procesowi gotowania, aby poprawić ich strawność, a także adekwatności organoleptyczne.
Na początek należy podkreślić, iż włączenie do diety przypraw kulinarnych lub produktów roślinnych jest wysoce zalecane. Dzięki tym artykułom spożywczym można zmniejszyć ryzyko rozwoju przewlekłych i złożonych patologii. Liście gorczycy zawierają przeciwutleniacze, pierwiastki niezbędne do kontrolowania stanu zapalnego w środowisku wewnętrznym.
Może Cię zainteresuje: Sok z selera: poznaj jego korzyści i przeciwwskazania
Profil żywieniowy gorczycy
Zielone liście gorczycy to żywność niskokaloryczna; dostarczają tylko około 15 kalorii na 50 gramów (2 uncje) produktu. Mają 2 gramy białka i 3 gramy węglowodanów na porcję. Ilość tłuszczu w tym przypadku jest minimalna. Uderzająca jest zawartość błonnika, kluczowego elementu dla utrzymania dobrego zdrowia jelit.
Jednocześnie gorczyca jest w stanie dostarczyć dość dużą dawkę różnych witamin. Należą do nich witamina A, witamina B6, witamina C i witamina E, a choćby miedź, pierwiastek, który może pomóc zmniejszyć ryzyko kontuzji u sportowców wyczynowych. Do tego wszystkiego musimy dodać wspomniane wcześniej fitochemikalia, związki, które są niezbędne w zapobieganiu złożonym patologiom.
Jakie korzyści zdrowotne oferują liście gorczycy
Włączenie liści gorczycy do diety może przynieść szereg korzyści zdrowotnych. Omówmy je jedna po drugiej poniżej.
Zmniejszają ryzyko chorób
Jak już wspomnieliśmy, liście te wyróżniają się zawartością witaminy E i fitochemikaliów. Oba pierwiastki neutralizują powstawanie wolnych rodników i ich późniejsze gromadzenie się w tkankach organizmu. Efekt ten wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju chorób przewlekłych, jak wynika z badań opublikowanych w European Journal of Medicinal Chemistry.
Pomagają zapobiegać problemom sercowo-naczyniowym
Witamina K pełni kluczową rolę w krzepnięciu krwi. Ponadto może poprawić funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, a także kości. W rzeczywistości deficyt tego składnika odżywczego może prowadzić w średnim okresie do osteoporozy, o czym świadczą badania opublikowane w czasopiśmie Gynecological Endocrinology.
W celu ochrony struktury kości najważniejsze jest utrzymanie odpowiedniej podaży wapnia i witaminy D. Ten ostatni składnik organizm może syntetyzować podczas ekspozycji na światło słoneczne. Aby to osiągnąć wystarczy przebywać na słońcu w środku dnia przez 20 minut co 2 dni w okresie letnim.
Przeczytaj także: Soki wzmacniające układ odpornościowy
Poprawa odporności
Kontynuując temat mikroelementów, należy wspomnieć, iż witamina C jest w stanie aktywować system obronny organizmu. Wykazano, że utrzymywanie jej w odpowiednich zakresach może poprawić odporność wrodzoną i nabytą. W efekcie prowadzi to do mniejszej częstości występowania patologii zakaźnych. Możesz choćby lepiej poradzić sobie z objawami, jeżeli już się rozwiną.
Ponadto substancja ta wzmaga endogenną syntezę kolagenu, najobficiej występującego białka w organizmie człowieka. Wchodzi w skład prawie wszystkich struktur, a jego produkcja zaczyna spadać po 30 roku życia. Między innymi stąd bierze się większa skłonność do powstawania zmarszczek na skórze.
Pozytywnie wpływają na zdrowie oczu
Liście gorczycy są źródłem witaminy A. Ten składnik odżywczy pomaga zwalczać problemy związane ze zdrowiem oczu, zwłaszcza te związane ze zwyrodnieniem plamki żółtej w średnim okresie. Ważne jest jednak optymalne, ale nie nadmierne spożycie. Jest to składnik odżywczy, który ma potencjał toksyczny w przypadku przekroczenia zalecanych dziennych dawek. Z tego powodu suplementacja zwykle nie jest zalecana.
Liście gorczycy, żywność prozdrowotna
Jak widzieliśmy, liście gorczycy należą do prozdrowotnych środków spożywczych. Można je gotować, a także przyrządzać z nich sosy i dresingi, wykorzystując ich adekwatności organoleptyczne. Produkt ten zawiera wiele związków i składników odżywczych wysokiej jakości, dlatego jego włączenie w kontekście zbilansowanej i zróżnicowanej diety ocenia się pozytywnie.
Na koniec warto podkreślić, iż potrawy o ostrym smaku często mają adekwatności stymulujące utratę wagi. Wynika to z obecności kapsaicyny, substancji nieznacznie podnoszącej temperaturę ciała. W takiej sytuacji dzienny wydatek energetyczny wzrasta, co ułatwia ustalenie deficytu, który pobudzi mobilizację i utlenianie tłuszczów.