Lepiej nie jeść tej części kurczaka. Kumulują się w niej pasożyty i bakterie
Zdjęcie: Kurczak surowy
Obróbka i przechowywanie mięsa kurczaka wymaga szczególnej uwagi. Choć to popularny składnik naszej diety, może stanowić źródło zakażeń, zwłaszcza jeżeli nie jest odpowiednio przygotowany. Wskazujemy elementy drobiu, które niosą największe ryzyko i jak zminimalizować zagrożenia płynące z bakterii.Największym zagrożeniem w kurczaku są bakterie, zwłaszcza Salmonella i Campylobacter, a nie pasożyty.Mycie surowego mięsa kurczaka pod wodą zwiększa ryzyko rozprzestrzeniania bakterii w kuchni (tzw. zakażenie krzyżowe).Ryzyko zakażenia eliminuje odpowiednia temperatura obróbki cieplnej (minimum 74 °C wewnątrz mięsa).












![Lubelskie. Nowy sprzęt chirurgiczny we włodawskim szpitalu [ZDJĘCIA]](https://static2.slowopodlasia.pl/data/articles/xga-4x3-nowy-sprzet-chirurgiczny-we-wlodawskim-szpitalu-zdjecia-1762798574.jpg)


