Lekarze ostrzegają przed kadmem w codziennych produktach spożywczych

mgr.farm 8 godzin temu

Francuscy lekarze alarmują o skutkach zdrowotnych kadmu znajdującego się w podstawowych produktach spożywczych. Metal ten występuje naturalnie w glebie. Jest też stosowany w roślinnych nawozach fosforanowych, co oznacza, iż ​​jest wprowadzany do łańcucha pokarmowego głównie poprzez rolnictwo. Mimo, iż papierosy również zawierają kadm, to właśnie żywność jest głównym źródłem narażenia na kadm dla większości ludzi. Nawozy sztuczne zanieczyszczone są tym metalem w ilości od 10 do 100 mg/kg. Długotrwałe i powszechne ich stosowanie prowadzi do zanieczyszczenia gleby kadmem i jej ciągłego skażenia.

  • Czytaj również: GIS ostrzega przed kaszką dla dzieci. Przekroczony dopuszczalny poziom kadmu…

Kadm raz wprowadzony do środowiska nie podlega degradacji i pozostaje w ciągłym obiegu. Jego długi okres półtrwania przekłada się bezpośrednio na gromadzenie tego pierwiastka w organizmach roślin, zwierząt i ludzi. Narażenie środowiskowe może doprowadzić do wchłaniania dużych ilości kadmu i będzie miało toksyczny wpływ tego pierwiastka na organizm [1]. U ludzi 75% kadmu w codziennej diecie pochodzi z produktów roślinnych. Wśród nich główne jego źródło stanowią ziemniaki, chleb czy płatki zbożowe. W żywieniu niemowląt i dzieci kadm pochodzi przede wszystkim z marchwi [2].

Konsekwencje zatrucia kadmem

Kadm jest pierwiastkiem niezwykle szkodliwym dla organizmów żywych. Największe uszkodzenia powoduje w narządach, w których łatwo się akumuluje, tj. wątrobie, nerkach, czy kościach. U ludzi długotrwała ekspozycja organizmu na kadm i pochłanianie choćby małych ilości tego metalu prowadzi do przewlekłego zatrucia. Bardzo często przez dłuższy czas (około roku) może ono przebiegać bezobjawowo. Pierwsze objawy przewlekłej kadmicy to suchość jamy ustnej, metaliczny posmak, brak łaknienia i ogólne osłabienie. Z czasem dochodzi do uszkodzenia jelit, nerek, wątroby, odwapnienia kości, niedokrwistości, niepłodności czy zaburzeń w układzie krwionośnym oraz w pracy nerek [3].

Według francuskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności i Środowiska ANSES, 0,6% pożywienia jakie przyjmują dorośli zawiera zbyt dużo kadmu. Jednak odsetek ten wzrasta do 14% w przypadku dzieci w wieku od 3 do 17 lat i do 36% w przypadku maluchów poniżej 3 roku życia. Według badania z 2023 r., w latach 2000–2022 najwięcej ostrzeżeń o zanieczyszczeniu kadmem w Unii Europejskiej zgłosiły Włochy, a następnie Hiszpania, Niemcy, Francja i Polska. W związku z tym, Unia Europejska zakazała stosowania nawozów fosforanowych zawierających więcej niż 60 mg/kg kadmu, a w kilku krajach wprowadzono choćby bardziej rygorystyczne limity. Lekarze alarmują, iż już teraz należy podjąć kroki mające na celu ograniczenie narażenia na kadm, ponieważ mogą minąć lata, a choćby dziesięciolecia, zanim w pełni odczujemy jego wpływ na ludzi [4].


Literatura:

  1. Ostrowska P.: Kadm, występowanie, źródła zanieczyszczeń i metodyrecyklingu. Gospodarka Surowcami Mineralnymi. 2008, 24(3): 255–260.
  2. Wojciechowska-Mazurek M., Starska K., Brulińska-Ostrowska E., Karłowski K., Grudzińska B.: Ocena pobierania metali szkodliwych dla zdrowia z całodziennymi racjami pokarmowymi dzieci i młodzieży w wybranych województwach. Bromat. Chem. Toksykol. 2003, 267: 101–103
  3. Hanna Czeczot, Monika Majewska. Kadm – zagrożenie i skutki zdrowotne. Farm Pol, 2010, 66(4): 243-250
  4. https://www.euronews.com/health/2025/06/24/french-doctors-warn-of-health-risks-tied-to-heavy-metal-in-bread-cereal-and-other-everyday

©MGR.FARM

Idź do oryginalnego materiału