Leczy migreny i stany zapalne. Dowiedz się, jak przyrządzić napar z trawy cytrynowej

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Napar z trawy cytrynowej Źródło: Shutterstock


Trwa cytrynowa ma szereg prozdrowotnych adekwatności. Leczy stany zapalne, łagodzi objawy migreny, działa uspokajająco i podkręca metabolizm. Można dodawać ją do potraw lub sporządzić z niej napar. Polecamy przepis.


Trawa cytrynowa (z angielskiego lemon grass) to roślina, która pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Ma długie wąskie liście o intensywnym cytrynowym smaku, które znalazły zastosowanie w kuchni. Oprócz tego, iż nadaje smaku potrawom, ma szereg prozdrowotnych adekwatności.


Właściwości prozdrowotne trawy cytrynowej i naparu


Napar z trawy cytrynowej zalecany jest osobom, które cierpią na uporczywe bóle głowy i migreny. Wtedy należy pić go codziennie, aż objawy ustąpią. Można stosować go również zapobiegawczo.


Codzienne picie naparu z trawy cytrynowej redukuje stres i poprawia nastrój. Wypita wieczorem pozwala zrelaksować się i uspokoić po wyczerpującym dniu. Ponadto pomaga zasnąć i poprawia jakość snu.


Spożywanie trawy cytrynowej zapobiega anemii. Te adekwatności trawa cytrynowa zawdzięcza zawartemu w niej żelazu, które zapobiega występowaniu tej choroby. Zawarta w trawie cytrynowej witamina C wspomaga przyswajanie tego pierwiastka.


Występujące w trawie cytrynowej związki bioaktywne wspomagają trawienie, zapobiegają wzdęciom i bólom brzucha. Badania dowodzą, iż wypicie filiżanki naparu z trawy cytrynowej po posiłku, przyspiesza trawienie i podkręca metabolizm. Dlatego zalecana jest przy odchudzaniu.Trawa cytrynowa ma też kilka kalorii. W 100 gramach produktu jest 99 kcal.


Zastosowanie trawy cytrynowej w kuchni


W potrawy z dodatkiem trawy cytrynowej obfituje zwłaszcza kuchnia tajska, wietnamska i indonezyjska, ale coraz częściej znajdziemy je też w kuchni europejskiej. Trawę cytrynową dodaje się do dań rybnych, owoców morza, rosołów oraz sosów. Nadaje potrawom cytrynowego aromatu i wzbogaca smak. Z liści tej rośliny można również przygotować napar do picia, który nadaje się też do herbaty – zamiast cytryny czy imbiru. Herbata w jego dodatkiem doskonale orzeźwia i rozgrzewa.


Dowiedz się, jak przyrządzić napój z trawy cytrynowej
Idź do oryginalnego materiału