Lekkie leczo z indyka dla cukrzyka
Mamy dzisiaj dla Was przepis o niskim indeksie glikemicznym. Ten posiłek z dodatkiem mięsa z indyka sprawdzi się idealnie jako kolacja, albo obiad dla osób z cukrzycą, czy z insulinoopornością. Dodatkowo lekkie leczo z indykiem to danie bez glutenu!
Za przepis odpowiadają Ania i Agnieszka, które są współautorkami naszych eBooków z przepisami.
Przepisy znajdziesz >>TUTAJ<<

Składniki na 1 porcję lekkiego leczo z indykiem:
120 g (1 porcja) mięsa z piersi indyka
100 g (1/3 sztuki) papryki czerwonej
150 g (1/4 sztuki) cukinii
60 g (1/3 sztuki) pora
10 ml (1 łyżka) oliwy
5 g (1 ząbek) czosnku
50 g (1/4 szklanki) komosy ryżowej
45 g (3 łyżeczki) koncentratu pomidorowego
10 g (garść) natki pietruszki
50-80 ml wody
Przyprawy: sól (szczypta), pieprz (szczypta), oregano (1/2 łyżeczki), papryka słodka mielona (1/2 łyżeczki)
Sposób przygotowania
Komosę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Mięso z indyka, paprykę, cukinię kroimy w kostkę, pora kroimy w półksiężyce.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy oregano, a następnie pokrojone mięso i podsmażamy przez 4-6 minut.
Dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy całość przez kolejne 3-4 minuty.
Dodajemy koncentrat oraz kilka łyżek wody, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut. Dodajemy do smaku sól, pieprz i słodką paprykę.
Leczo z indykiem podajemy razem z komosą ryżową i posypaną na sam koniec poszatkowaną natką pietruszki.
reklama
Dlaczego takie lekkie leczo to idealne danie dla diabetyków?
Niski IG – to danie o niskim indeksie glikemicznym przez obecność niedużej ilości produktów węglowodanowych, ale są w nim źródła białka (mięso z indyka) oraz tłuszcze.
Bez glutenu i nabiału – lekkostrawne, idealne dla osób z nietolerancjami.
Błonnik na wagę złota – on korzystnie wpływa na obniżenie poposiłkowej glikemii. Dostarczają go tutaj warzywa (papryka, mała cukinia, por, czosnek)
Smaczne – w przepisie są różnorodne produkty, w tym przyprawy, które nadają dobrego smaku potrawie, to nie tylko sól, ale również pieprz, papryka słodka mielona, oregano, czy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wysoka zawartość białka – leczo dostarcza nam 38 gramów białka, co daje uczucie sytości po jedzeniu. Zamiast mięsa z indyka moglibyśmy też dać mięso z kurczaka.
Poznaj moją Platformę edukacyjną Kurs na cukrzycę.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Energia: 507 kcal
Białko: 38 g
Tłuszcz: 15 g
Węglowodany: 48 g
Błonnik: 11 g
Wymienniki: 4,8 WW i 2,9 WBT
Jak włączyć to lekkie leczo z indykiem do swojej diety?
To posiłek, który możemy przygotować sobie „na potem” i zabrać ze sobą jedząc poza domem. jeżeli chcecie bardziej ograniczać węglowodany w diecie to możecie rozważyć mniejszą ilość komosy. Leczo z indykiem to fajny pomysł na posiłek. Możemy oczywiście modyfikować je pod własne potrzeby:
dodać rośliny strączkowe,
dodać zamiast koncentratu pomidory krojone z puszki bez skórki,
zamiast komosy zjeść je z razowym makaronem,
zjeść je z ryżem basmati,
dodać swoje ulubione przyprawy jak pieprz ziołowy,
dodać cebulę,
zamiast oliwy użyć olej rzepakowy,
można też pominąć czosnek, jeżeli ktoś nie lubi 🙂
Sprawdź też przepis na chili con carne i inne przepisy na obiady
Ten przepis na leczo z indykiem bardzo przypomina mi inne danie, które znajdziecie w eBooku: Przepisy na obiady dla cukrzyków i insulinoopornych. Mam na myśli chili con carne.
To również danie bezglutenowe, gdzie pojawia się czerwona fasola (rośliny strączkowe), mięso wołowe, mamy też cebulę, jogurt naturalny i liczne przyprawy, które powodują, iż chili jest bardzo smaczne. Polecam bardzo mocno!

W tym eBooku są też świetne przepisy na ryby, które uzupełniają naszą dietę w zdrowe tłuszcze i są dobre w smaku. Każdy nasz eBook zawiera przepisy, które są bogate w składniki łatwo dostępne, które dostaniemy w większości sklepów, tak jak w tym przepisie na leczo. Często pojawiają się warzywa jak papryka czerwona, czy pomidory krojone i inne produkty, które powodują, iż posiłki pełnowartościowe.
Polecam Wam przetestować leczo z indykiem
To bardzo smaczne danie, które przypadnie do gustu każdej osobie z cukrzycą i insulinoopornością. Jest proste w przygotowaniu, sycące, nie wspominając już o niskim indeksie glikemicznym.
Smacznego!
Poznaj nasze przepisy dla cukrzyków
