Kurczak tikka masala – soczysty i smaczny. Porcja o wadze 190 g ma 3.0 wymienniki, w tym 0.8 WW i 2.2 WBT. 100 g ma 135 kcal.
Indyk tikka masala
Drukuj
Składniki
- 600 g mięsa z udek kurczaka (waga bez kości, bez skóry)
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 100 g czerwonej papryki
Sos
- 60 g nerkowców
- 100 ml mleka ryżowego
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- 100 g pomidorów z puszki
- 10 g koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki garam masala
- ¼ łyżeczki chilli
- ½ łyżeczki zmielonej kolendry
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki soli
Marynata
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka przyprawy tandoori masala
- ½ łyżeczki chilli
Przygotowanie
Marynata
- Czosnek i korzeń imbiru zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj przyprawy i wymieszaj z jogurtem. Nie zwiększaj ilości jogurtu - o ile marynaty będzie za dużo jogurt pozbija się w grudki - nie wpłynie to na smak ale będzie nieciekawie wyglądać.
- Kurczaka pokrój na 2 cm kawałki (takie na jeden kęs). Wymieszaj go dokładnie z marynatą, przykryj go i odstaw w chłodne miesce na noc (lub przynajmniej kilka godzin).
Sos
- Orzechy nerkowca zalej mlekiem i odstaw. Zmiękną w czasie przygotowywania pozostałych elementów sosu.
- Pokrój drobno cebulę. Na patelni rozgrzej olej i zesmaż na nim cebulę. W czasie kiedy cebula będzie się smażyła zetrzyj na drobnej tarce czosnek i imbir. Dodaj je do cebuli jak już będzie złocista. Smaż wszystko przez kilka minut a następnie dodaj pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszaj i przykryj patelnię. Mieszaj od czasu do czasu, w czasie pieczenia się mięsa.
Kurczak
- Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Naczynie żaroodporne skrop oliwą i rozłóż w nim kawałki mięsa. Powinno być na tyle duże, żeby mięso było rozłożone jedną warstwą. Piecz przez 20-25 minut.
- Kilka minut przed końcem pieczenia do sosu dodaj wszystkie przyprawy. Zmiksuj nerkowce z mlekiem (nie może być grudek, bo sos nie będzie jedwabiście gładki) i również dodaj je do sosu. Dobrze wymieszaj.
- Paprykę pokrój na drobne kawałki i również dodaj do sosu.
- Wyjmij upieczone mięso z piekarnika i od razu dodaj do sosu razem ze wszystkimi sokami z pieczenia, wymieszaj. Nie pozwól mięsu odpoczywać, żeby nie zrobiło się suche. Podawaj z ryżem.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 5 Kalorie: 135 kcal Białka: 14.0 g Tłuszcze: 6.9 g Cukry: 4.2 g Wymienniki: 1.6 WW: 0.4 WBT: 1.2
3.5.3251
Przepis za Chetną Makan – finalistką The Great British Bake Off 2014. Prowadzi kanał na You Tube FOOD WITH CHETNA
Smacznego