Kruche ciasteczka robione w maszynce do mięsa były kiedyś bardzo popularnym smakołykiem. Przed laty jadło się je niemal w każdym domu, a wielu z nas przez cały czas przypominają smak dzieciństwa. Aktualnie coraz częściej zdarza się, iż takie desery z czasów PRL wracają do łask, mowa między innymi o znanych galeretkach w cukrze, klasycznej leguminie czy bloku czekoladowym. Warto również pokusić się o przygotowanie takich kruchych ciasteczek.
Kruche ciasteczka „z maszynki”
Sekret tych ciasteczek, które zwykle były przygotowywane przez nasze babcie, tkwił w tym, iż do ich uformowania nie używały wałka, ani przeróżnych foremek, tylko innego, popularnego sprzętu kuchennego. Te ciasteczka wyróżniają się charakterystycznym kształtem – jest on spowodowany właśnie tym, iż ciasto na nie przed upieczeniem przepuszcza się przez maszynkę. Okazuje się więc, iż to urządzenie sprawdzi się nie tylko podczas mielenia mięsa, ale też przygotowywania deseru.
Kruche ciasteczka kręcone przez maszynkę często robi się na święta Bożego Narodzenia, śmiało jednak możecie je przygotować też bez okazji i podawać jako deser do kawy lub herbaty (maczane w tym będą jeszcze smaczniejsze!).
Jak zrobić kruche ciasteczka z maszynki?
Żeby przygotować takie kruche ciasteczka, należy wyciągnąć z maszynki nożyki i włożyć odpowiednią wkładkę. Potem wystarczy, iż będziecie kręcić korbką, a wychodzącą masę ciąć na kawałki. W ten właśnie sposób powstaną ciasteczka. Aktualnie zwykle większość osób używa nowoczesnych maszynek do mięsa, jednak i w tym przypadku da się zrobić takie ciastka. Współczesne, elektryczne maszynki również posiadają nakładki, które są do tego przystosowane. Bez trudu możecie więc przygotować taki smakołyk i wrócić wspomnieniami do czasów dzieciństwa.
Jeśli jednak nie macie takiej nakładki – rozwałkujcie ciasto na grubość 1 cm i po prostu pokrójcie nożem lub wytnijcie dzięki foremek do ciasteczek. Nie będą miały wtedy swojego kultowego kształtu, ale przez cały czas będą pyszne.
Spróbujcie sami przygotować ciastka z maszynki