Kulki wieprzowe w sosie orzechowym z przyprawą cajun to smak, od którego nie możesz oderwać. Podawaj z ryżem.
Kulki wieprzowe w sosie orzechowym
Porcje
4
porcjePrep time
30
minutCooking time
40
minutKalorie
204
kcalWymienniki
2.4
WW
0.6
WBT
1.8
Węglowodany
6
gWartości odżywcze dla 100 g produktu
Składniki
100 g cebuli
50 g chleba (bez skórki)
1 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw cajun
60 ml mleka
500 g mielonej łopatki wieprzowej
1 jajko
sól
świeżo mielony pieprz
olej do smażenia
- Sos orzechowy
⅛ łyżeczki pieprzu cayenne
1½ łyżeczki przyprawy cajun
300 ml rosołu
7 g koncentratu pomidorowego
40 g masła orzechowego gładkiego
¾ łyżeczki cukru
¼ łyżeczki soli
- Mieszanka przypraw cajun
1 łyżeczka soli w płatkach
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka mielonego cuminu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie
- W dużej misce wymieszaj startą cebulę, chleb, mleko, mieszankę przypraw przyprawy cajun, ćwierć łyżeczki soli i świeżo zmielony pieprz. Odstaw na 5 minut, żeby chleb się dobrze namoczył. Następnie dodaj mięso mielone i jajko. Dokładnie wymieszaj i odstaw przygotowane mięso do lodówki na około godzinę (lub na noc).
- Piekarnik nagrzej do 180°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
- Mięso wyjmij z lodówki i uformuj kulki o wadze 30-35 g. Rozgrzej olej na patelni. Kiedy olej będzie gorący, smaż kulki (w zależności od wielkości patelni, partiami) przez ok 4 minuty, obracając je delikatnie, aż będą rumiane z każdej strony. Przenoś je na przygotowaną blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika na 5-8 minut.
- Do gorącego oleju pozostałego na patelni dodaj przyprawy na sos podgrzej je przez chwilę, a następnie dodaj pozostałe składniki sosu. Gotuj, energicznie mieszając, przez 3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Dodaj kulki mięsne wyjęte z piekarnika, żeby obtoczyć je w sosie. Podawaj z ryżem.
- Mieszanka przypraw cajun
- Wszystkie składniki na mieszankę przypraw utrzyj w moździerzu.
- Surówka z ogórka
- Do kulek możesz przygotować surówkę z ½ długiego ogórka (150g), obranego, przekrojony wzdłuż na pół, a następnie pokrojonego w kawałki o szerokości 1 cm, 2 łyżek soku z limonki, 5g posiekanych liści mięty, 5g posiekanych liści kolendry i 40 g prażonych solonych orzeszków ziemnych. Komponuje się idealnie z orzechowym sosem. Przy zakupie orzeszków zwróć uwagę, żeby soli nie było bardzo dużo.
Inspiracja – Yotam Ottolenghi.
Smacznego