Kulki wieprzowe w sosie orzechowym

3mamcukier.pl 9 godzin temu

Kulki wieprzowe w sosie orzechowym z przyprawą cajun to smak, od którego nie możesz oderwać. Podawaj z ryżem.

Drukuj

Kulki wieprzowe w sosie orzechowym

Porcje

4

porcje
Prep time

30

minut
Cooking time

40

minut
Kalorie

204

kcal
Wymienniki

2.4

WW

0.6

WBT

1.8

Węglowodany

6

g

Wartości odżywcze dla 100 g produktu

Składniki

  • 100 g cebuli

  • 50 g chleba (bez skórki)

  • 1 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw cajun

  • 60 ml mleka

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej

  • 1 jajko

  • sól

  • świeżo mielony pieprz

  • olej do smażenia

  • Sos orzechowy
  • ⅛ łyżeczki pieprzu cayenne

  • 1½ łyżeczki przyprawy cajun

  • 300 ml rosołu

  • 7 g koncentratu pomidorowego

  • 40 g masła orzechowego gładkiego

  • ¾ łyżeczki cukru

  • ¼ łyżeczki soli

  • Mieszanka przypraw cajun
  • 1 łyżeczka soli w płatkach

  • 1 łyżeczka papryki

  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne

  • 1 łyżeczka mielonego cuminu

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie

  • W dużej misce wymieszaj startą cebulę, chleb, mleko, mieszankę przypraw przyprawy cajun, ćwierć łyżeczki soli i świeżo zmielony pieprz. Odstaw na 5 minut, żeby chleb się dobrze namoczył. Następnie dodaj mięso mielone i jajko. Dokładnie wymieszaj i odstaw przygotowane mięso do lodówki na około godzinę (lub na noc).
  • Piekarnik nagrzej do 180°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
  • Mięso wyjmij z lodówki i uformuj kulki o wadze 30-35 g. Rozgrzej olej na patelni. Kiedy olej będzie gorący, smaż kulki (w zależności od wielkości patelni, partiami) przez ok 4 minuty, obracając je delikatnie, aż będą rumiane z każdej strony. Przenoś je na przygotowaną blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika na 5-8 minut.
  • Do gorącego oleju pozostałego na patelni dodaj przyprawy na sos podgrzej je przez chwilę, a następnie dodaj pozostałe składniki sosu. Gotuj, energicznie mieszając, przez 3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Dodaj kulki mięsne wyjęte z piekarnika, żeby obtoczyć je w sosie. Podawaj z ryżem.
  • Mieszanka przypraw cajun
  • Wszystkie składniki na mieszankę przypraw utrzyj w moździerzu.
  • Surówka z ogórka
  • Do kulek możesz przygotować surówkę z ½ długiego ogórka (150g), obranego, przekrojony wzdłuż na pół, a następnie pokrojonego w kawałki o szerokości 1 cm, 2 łyżek soku z limonki, 5g posiekanych liści mięty, 5g posiekanych liści kolendry i 40 g prażonych solonych orzeszków ziemnych. Komponuje się idealnie z orzechowym sosem. Przy zakupie orzeszków zwróć uwagę, żeby soli nie było bardzo dużo.

Inspiracja – Yotam Ottolenghi.
Smacznego

Idź do oryginalnego materiału