Książę William pije szklankę do śniadania. Pomaga obniżyć cholesterol

kobieta.gazeta.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: Fot. REUTERS/Hannah Mckay


Zmiana drobnych nawyków żywieniowych może mieć duży wpływ na nasze życie. jeżeli masz za wysoki cholesterol, możesz zainspirować się dietą księcia Williama. Przedstawiciel rodziny królewskiej od lat ma w swoim śniadaniowym jadłospisie napój, który pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.
Życie w ciągłym biegu, stres i wiele godzin przed komputerem to rzeczywistość, z jaką walczy wielu Polaków. Niska aktywność fizyczna i dieta uboga w składniki odżywcze przyczyniają się do tego, iż coraz większa część społeczeństwa walczy z hipercholesterolemią. Wysoki poziom cholesterolu można obniżyć, dbając o dużą zawartość błonnika w diecie. Można też, jak książę William, zaczynać dzień od szklanki soku jabłkowego.


REKLAMA


Zobacz wideo Majka Jeżowska schudła 7 kg. "Wszystko ze mnie leci. -10 cm w biodrach, pasie, biuście" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Za wysoki cholesterol? Wprowadź do diety sok jabłkowy
Typowe śniadanie księcia Williama to dwa jajka, tost pełnoziarnisty, herbata i szklanka soku jabłkowego. Sok jabłkowy zawiera związki roślinne zwane polfenolami. Polfenole mogą zapobiegać utlenianiu się cholesterolu LDL i gromadzeniu się go w tętnicach. Ponadto sprzyjają powstawaniu frakcji dobrego cholesterolu. Badania pokazują, iż sok jabłkowy może przyczyniać się do wzrostu aktywności oksydacyjnej krwi o prawie 11 proc. w ciągu zaledwie godziny po wypiciu napoju.
Zobacz także: Za wysoki cholesterol? Lekarka mówi, jak obniżyć go naturalnym sposobem
Zgodnie z artykułem opublikowanym w "American Journal of Clinical Nutrition" jeszcze lepszym rozwiązaniem jest jedzenie dwóch nieprzetworzonych jabłek dziennie. Badania pokazały, iż u osób, które przez osiem tygodni miały je w swoim jadłospisie, obniżył się poziom tzw. złego cholesterolu oraz poprawiły się parametry związane ze zdrowiem naczyń krwionośnych.


- Ta prosta do wprowadzenia zmiana w codziennym jadłospisie może mieć duży wpływ na najważniejsze czynniki ryzyka chorób serca. Nie wiemy jeszcze czy jest to zasługa błonnika czy większej koncentracji flawonoidów, jednak jabłka zdecydowanie wygrywają z sokiem - podkreślali autorzy.
Idź do oryginalnego materiału