Krem z cukinii

dietetykdiabetyka.pl 1 rok temu
  • 1,5 kg cukinii
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki oregano
  • do smaku sól i pieprz
    Dodatkowo:
  • 4 kromki chleba
  • łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  1. Cukinię i cebulę pokroić w większą kostkę. Podsmażyć na oleju i maśle. Dodać sól.
  2. Kiedy cukinia zacznie puszczać wodę doprawić ziołami prowansalskimi, oregano, rozmarynem i tymiankiem. Gotować do miękkości około 15 minut.
  3. Ostudzić i zblendować.
  4. Podawać z grzankami. Każdą kromkę chleba pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Skropić olejem lub oliwą i posypać ziołami prowansalskimi. Podsmażać do zarumienienia na rozgrzanej, suchej patelni.

To jest zupa z cukinii, cebuli i czosnku. Tak, dobrze czytasz Do tego trochę masła, oleju, przypraw i chleba. Skąd pomysł na taką zupę? Ostatnio mama przywiozła mi dwie wielkie cukinie od swojej koleżanki. Najpierw pomyślałam, iż zrobię z niej placki. Jednak stanie przy patelni przez pół dnia w niemiłosierny upał to mało komfortowe zajęcie. Dodatkowo byliśmy przed zakupami, więc jak się domyślasz – nie miałam zbyt wielkiego pola do popisu Ale była cebula i był czosnek! Wystarczyło połączyć z nimi cukinię. Ten krem, nie dość, iż banalnie prosty, szybki w przygotowaniu to smakuje tak dobrze! Utwierdzam się w przekonaniu, iż najlepsze dania powstają z dosłownie kilku składników, bez zbędnego wymyślania i cudowania. Z produktów, które masz na wyciągnięcie ręki. Równie pyszną, zdrową i banalnie prostą w przygotowaniu zupę znajdziesz również tu: https://dietetykdiabetyka.pl/ekspresowa-zupa-z-cebuli-papryki-ziemniakow-i-platkow-owsianych/
Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału