Klasyczne kotlety mielone to z pewnością pozycja obowiązkowa w większości polskich domów. Czy zdarzyło ci się robić kotlety mielone i zaliczyć wpadkę, bo okazało się, iż zabrakło ci któregoś ze składników? jeżeli odkryjesz, iż w lodówce nie ma jajek, to nie przejmuj się, można dodać w zamian inny składnik. Sposobów jest kilka.
Mąka ziemniaczana
Jeśli zamiast jajek dodasz do mielonego mięsa mąkę ziemniaczaną, to nie będą rozpadać się w czasie smażenia. Wystarczy niewielka ilość. Na pół kilograma mięsa należy dodać 1 stołową łyżkę mąki.
Bułka tarta
Jeśli nie masz w domu mąki ziemniaczanej ani jajek to możesz dodać zamiast tych składników bułkę tartą. Tak jak w przypadku mąki ziemniaczanej, wystarczy 1 łyżka stołowa na pół kilograma mięsa. Masa będzie zwarta – zapewniają eksperci i zachęcają do wypróbowania przepisu.
Tajemnica idealnych kotletów mielonych
Tajemnicą idealnych kotletów mielonych jest przede wszystkim dobrej jakości mięso, ale co ważne, także czas wyrabiania masy mięsnej. Trzeba pamiętać, iż mielone najlepiej wyrabia się i nie należy się przy tym spieszyć. Po dodaniu wszystkich składników masę mięsną trzeba ugniatać przez minimum 5 minut, aż stanie się plastyczna.