Kotlety brokułowe

dietetykdiabetyka.pl 1 rok temu
  • 450 g brokuła mrożonego
  • 4 łyżki ciecierzycy ze słoika (odsączyć)
  • jajko
  • łyżka siemienia lnianego (zmielić)
  • około 3-5 łyżek bułki tartej + do obtoczenia
  • sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  1. Brokuł ugotować i rozdrobnić np dzięki tłuczka do ziemniaków.
  2. Dodać odsączoną i rozdrobnioną tłuczkiem ciecierzycę.
  3. Dodać zmielone siemię lniane oraz jajko, bułkę tartą , sól i pieprz.
  4. Wymieszać wszystko dokładnie ręką.
  5. Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju rzepakowym.

Jak kotlety to tylko z mięsa? Niekoniecznie! Kotlety brokułowe są według mojego męża smaczniejsze niż kotlety mielone Poza tym to dodatkowa porcja warzyw w naszym jadłospisie. Po smażeniu warto kotleciki położyć na ręczniku papierowym by odsączyć nadmiaru tłuszczu.

Idź do oryginalnego materiału