- szklanka soczewicy czerwonej
- pół szklanki sera grana padano – wiórki
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- natka pietruszki
- olej rzepakowy do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Sos do kotlecików: - 2 pomidory
- pół małej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Soczewicę czerwoną przepłukać i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i zmiksować blenderem ręcznym. Do zmiksowanej soczewicy dodać wiórki sera, jajko, posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kotleciki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć przez kilka minut każdą ze stron do zarumienienia. Kotleciki przekładać po smażeniu na papier ręcznikowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Kotleciki można podawać z sosem pomidorowym. Pomidory naciąć i sparzyć. Obrać ze skórki. Na rozgrzanym oleju zarumienić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Podsmażać kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zblendować na gładki sos.