Kotleciki z czerwonej soczewicy

dietetykdiabetyka.pl 1 rok temu
  • szklanka soczewicy czerwonej
  • pół szklanki sera grana padano – wiórki
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • natka pietruszki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

    Sos do kotlecików:
  • 2 pomidory
  • pół małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Soczewicę czerwoną przepłukać i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i zmiksować blenderem ręcznym. Do zmiksowanej soczewicy dodać wiórki sera, jajko, posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kotleciki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć przez kilka minut każdą ze stron do zarumienienia. Kotleciki przekładać po smażeniu na papier ręcznikowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Kotleciki można podawać z sosem pomidorowym. Pomidory naciąć i sparzyć. Obrać ze skórki. Na rozgrzanym oleju zarumienić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Podsmażać kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zblendować na gładki sos.

Idź do oryginalnego materiału