Kontakt z wodą lub surowymi owocami morza może wywołać wibriozę

angora24.pl 3 dni temu

W środowisku wodnym na całym świecie mogą występować bakterie vibrio. Namnażają się szczególnie latem. Do zakażenia najczęściej dochodzi z powodu przypadkowego połknięcia skażonej wody albo wskutek kontaktu zranionej skóry z taką wodą. Niebezpieczne jest także spożywanie owoców morza, szczególnie w stanie surowym (ostrygi, krewetki, kraby), które są nosicielami tych przecinkowców. To te same bakterie, które wywołują cholerę, ale nie zawsze musi się to kończyć tym schorzeniem. Z reguły dochodzi do pojawienia się choroby o nazwie wibrioza. Jej objawy to m.in. bóle brzucha, wymioty oraz biegunka. Może też wystąpić gorączka i osłabienie. Dolegliwości pojawiają się zwykle mniej więcej po 24 godzinach od zakażenia, choć w niektórych przypadkach wcześniej albo później. Ostre stany wymagają podawania antybiotyku. Na wibriozę oraz związane z nią komplikacje narażone są przede wszystkim dzieci, osoby starsze, z zaburzeniami odporności i przewlekle chore (cukrzyca, choroby serca).

Idź do oryginalnego materiału