Borówka czerwona i jagoda czerwona to potoczne nazwy borówki brusznicy. Jadalne są zarówno jej liście, jak i owoce, które pojawiają się w sierpniu. Początkowo są białokremowe, w miarę dojrzewania czerwienieją. W południowej części Polski często zdarza się, iż roślina kwitnie i ma owoce po raz drugi: w październiku, a choćby w listopadzie. Późne owoce są mniejsze i trwalsze. Stosowane są jako konserwant, który wydłuża trwałość żywności, gdyż zawierają naturalny kwas benzoesowy (występujący pod nazwą E210). Ale to niejedyna zaleta owoców czerwonej borówki. Zawarte w nich polifenole wpływają korzystnie na trawienie tłuszczu. Dlatego ich regularne spożywanie wspomaga odchudzanie i pozwala utrzymać adekwatną masę ciała.
Czerwona borówka – zastosowanie w kuchni
Jednym ze sposobów włączenia owoców czerwonej borówki do jadłospisu jest przygotowanie z nich pysznej konfitury. Smak znacząco podnosi dodanie do niej gruszki. W gotowym przetworze powinny być wyczuwalne zarówno owoce czerwonej borówki, jak i kawałki gruszki. Konfiturą można delektować się nimi przez cały rok.