Koleżanka z Podhala dała mi przepis na najlepsze placki ziemniaczane, jakie jadłam. To u mnie teraz hit!

zdrowie.wprost.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: Moskole Źródło: Shutterstock / Popiel


Placki ziemniaczane królują na wielu stołach w całej Polsce. Każdy region kraju ma na nie własny patent. Gdy ostatnio odwiedziłam znajomych na Podhalu, koleżanka zaserwowała mi moskole. Były tak dobre, iż poprosiłam o przepis.


Tradycyjne podhalańskie placki ziemniaczane, znane jako moskole, są najlepszym dowodem na to, iż najwięcej smaku można wydobyć z połączenia kilku prostych i tanich produktów. Dawniej przysmaki wypiekano w piecu kuchennym na blasze, ale z biegiem czasu receptura na te smakołyki ewaluowała. Dziś bez większego problemu przyrządzisz je przy użyciu zwykłej patelni. Z pewnością pokochasz ten przepis.


Jakie ziemniaki najlepiej nadają się na moskole?


Najlepsze moskole powstają z obiadowych resztek, czyli ziemniaków, które pozostały z poprzedniego dnia. Możesz jednak śmiało wykorzystać również świeżo ugotowane warzywa. Sięgnij po odmiany bogate w skrobię, na przykład Bryzę, Iris czy Tajfun. Dzięki dużej zawartości skrobi poszczególne składniki potrzebne do przygotowania placków lepiej się ze sobą łączą, a masa zachowuje zwartą konsystencję. Przysmaki nie rozpadają się na patelni. Pamiętaj o jeszcze jednej bardzo ważnej zasadzie – im starsze ziemniaki, tym lepsze. Młode okazy mają na ogół za dużo wody.


Jak zrobić podhalańskie placki ziemniaczane?


Przygotowanie moskoli jest bardzo proste. Wystarczy ugotowane ziemniaki połączyć z mąką i jajkiem. Do mieszania warto użyć do tego celu robota kuchennego. Dzięki temu cały proces przebiegnie sprawniej i szybciej. Masa powinna mieć gęstą, jednolitą konsystencję. Nie przejmuj się, jeżeli będzie lepić się do rąk. To dobry znak. Uformuj placki i piecz je na suchej patelni do momentu aż zyskają złoto-brązowy kolor z obu stron.
Idź do oryginalnego materiału