Kiszone rzodkiewki smakują i wzmacniają odporność. Jak je zrobić?

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kiszone rzodkiewki Źródło: Odżywianie WPROST.pl


Rzodkiewka, która jest powszechnie dostępna i tania, a jednocześnie zdrowa, nadaje się do jedzenia nie tylko na surowo. Ciekawym pomysłem jest zrobienie kiszonych rzodkiewek, które są bardzo smaczne i jak wszystkie kiszonki wzmacniają odporność organizmu. Dowiedz się, jak zakisić rzodkiewkę.


Rzodkiewka to warzywo bardzo niskokaloryczne (16 kcal/100 g), o sporej zawartości błonnika pokarmowego, zalecana jest więc dla osób dbających o prawidłową wagę. Zawiera też dużo potasu, który obniża ciśnienie krwi, co wspomaga zdrowie serca i układu krążenia. Z kolei za czerwony kolor rzodkiewki odpowiadają antocyjany wspierające odporność organizmu, zaś za ostry smak związki siarki, które poprawiają stan i wygląd włosów i paznokci.


Co interesujące rzodkiewka, podobnie jak kapusta czy kalafior należy do grupy warzyw krzyżowych. Dlatego zawiera glukozynolany, związki bioaktywne wykazujące działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Dodatkowo rzodkiewka wspomaga układ moczowy dzięki adekwatnościom moczopędnym i bakteriobójczym oraz wspomaga pracę wątroby i wydzielanie żółci.


Kiszona rzodkiewka


Kiszenie to jeden z najpopularniejszych tradycyjnych sposobów konserwacji żywności i tak naprawdę można kisić prawie wszystko. Kiszona rzodkiewka ma smak podobny do ogórków i przez cały czas jest bardzo chrupiąca. Zmienia jedynie kolor – staje się jasnoróżowa, zaś woda z kiszenia, którą również można wykorzystać, nabiera prawie czerwonego koloru. Kiszenie rzodkiewki zmieni ją przy pomocy „dobrych” bakterii ze szczepu Lactobacillus, czyli probiotyków w prawdziwe superfoods. Badania wykazują, iż kiszonki wspomagają utrzymanie zdrowej flory jelitowej i a co za tym idzie, wspomagają odporność. Dodatkowo żywność bogata w probiotyki, regularnie spożywana, może chronić przed rozwojem niektórych nowotworów, w tym przewodu pokarmowego.
Idź do oryginalnego materiału