Zawsze powtarzamy, iż ziemniak ziemniakowi nierówny.
Jeśli kupujesz ziemniaki z konkretnym przeznaczeniem, dopytaj o odmianę i jej adekwatności, bo można się solidnie zdziwić.
Jeśli zastosujesz odmianę sypką w sałatce, sałatka się nie uda, podobnie jak placki ziemniaczane na odmianie kleistej…
Poza wszystkim warto znaleźć swoją ulubioną odmianę, bo każda ma nieco inny smak, konsystencję i inny kolor
Jesienią i zimą odmian ziemniaków na BioBazarze mamy dostępnych kilkanaście, najwięcej w soboty, kiedy są z nami rolnicy z całej Polski. Trzeba zaznaczyć, iż wszystkie ziemniaki od naszych Wystawców mają certyfikat ekologiczny.
A co to znaczy, ziemniak ekologiczny?
- Taki, który widnieje na wydawanym rokrocznie przez jednostkę certyfikującą certyfikacie gospodarstwa.
- Taki, który uprawiany był na czystej ekologicznie ziemi. Ziemia, aby mogła być podstawą dla ekologicznej uprawy musi przez co najmniej 3 lata odpoczywać, nie być eksploatowana.
- Ziemia nie może także być położona w sąsiedztwie upraw konwencjonalnych, by nie dopuścić do przenoszenia się niepożądanych i niedozwolonych w ekologicznym rolnictwie substancji.
Typy kulinarne ziemniaków
Jak wspomnieliśmy na wstępie, każda odmiana ziemniaka ma swoją specyfikę.
Najłatwiej wyjaśnić ją na podstawie typów kulinarnych, gdzie typ A to ziemniak kleisty, typ C to ziemniak sypki, a typ B pośredni, ogólnoużytkowy.
Ziemniaki z grupy A zawierają stosunkowo kilka skrobi, najlepsze są na sałatki, do pieczenia w całości i do gotowania w mundurkach.
TYP A: Lord, Denar, Vineta
Ziemniaki typu C z kolei, to ziemniaki wysokoskrobiowe najlepsze do farszu, na baby ziemniaczane, na kluski i do placków. To ziemniaki rozsypujące się, które po ugotowaniu można z łatwością wymieszać z mąką na gładkie ciasto albo z twarogiem na idealny farsz do pierogów ruskich.
TYP C: Melody
Kartofle pośredniej grupy B są najbardziej uniwersalne, największe też mamy ich przedstawicielstwo na BioBazarze.
TYP B: Red Sonia, Red Lady, Asterix, Michalina, Sifra, Catania, Gala, Irga, Irys, Bellarosa
Jak przechowywać ziemniaki?
Ziemniaki należy przechowywać w chłodnym, choć nie za bardzo miejscu, nie poleca się trzymać ich w lodówce. Chłodna spiżarnia, piwnica to najlepsze rozwiązanie, w gospodarstwach często ziemniaki przechowuje się w kopcach ziemi, nieraz poprzekładane warstwą słomy. Istotna jest nie tylko temperatura, ale także odpowiednia wilgotność.
W warunkach domowych ważne, by kartofle przechowywane były w pojemniku przewiewnym, najlepiej worku jutowym lub w drewnianej ażurowej skrzynce.
Jak gotować ziemniaki?
Po pierwsze, obierz ziemniaki bezpośrednio przed gotowaniem. Wrzucanie ich do zimnej wody na jakiś czas wcześniej spowoduje utratę witamin i minerałów zawartych w bulwach.
Po obraniu nie powinny czekać na ugotowanie, ponieważ gwałtownie ciemnieją. Wrzuć więc ziemniaki na osolony wrzątek od razu, wówczas nie stracą soli mineralnych i wartości odżywczych. Gotuj na wolnym, spokojnym ogniu.
Jeśli zamierzasz zaserwować do obiadu ziemniaki z wody, wybierz bulwy drobne i kleiste, obierz je cienko albo oskrob, bo najwięcej ziemniaczanego dobra kryje się pod skórką.