Kiedyś sprzedawano go w aptekach. Dziś to słodki symbol świąt. Czy marcepan jest zdrowy?

kobieta.gazeta.pl 6 godzin temu
Marcepan to słodkość, która na polskich stołach gości szczególnie w okresie świątecznym. Jego podstawą są migdały pełne wartości odżywczych. Jednak czy marcepan może być zdrowy i jedzony bez wyrzutów sumienia?
Jedni go kochają, inni nienawidzą. Marcepan w Polsce znany jest od XVI wieku. Kiedyś jego produkcją zajmowali się głównie aptekarze, a rarytas był dostępny głównie dla najbogatszych. Później, w XIX wieku, stał się powszechnie stosowaną podstawą słodyczy (pralinek), wyrobów cukierniczych, również tych luksusowych, wyrafinowanych i skomplikowanych (np. kunsztownych dekoracji do ciast).


REKLAMA


Zobacz wideo Zapomniane zimowe ciastka, które przebiją choćby pierniczki!


Podstawą są tu uprażone i zmielone migdały utarte z cukrem, zwykle w proporcji 1:1, czasem wzbogacone o olejek migdałowy lub likier amaretto i barwniki. Pod wpływem temperatury dłoni masa mięknie, staje się plastyczna. Dziś łatwo natknąć się na pułapkę w postaci "marcepanu" z tańszych zamienników (np. percepanu z jąder pestek brzoskwini lub moreli, arachipanu z orzechów arachidowych), aromatyzowanych esencją migdałową. Mimo to wciąż jest popularnym wyborem, szczególnie w okresie świątecznym, z którym kojarzony jest w szczególności. W okresie Bożego Narodzenia dekorujemy nim ciasta i piernikowe domki, dodajemy do piernika, robimy z niego ozdoby na choinkę albo "chlebki". Jednak czy można go jeść bez wyrzutów sumienia?
Czy marcepan jest zdrowy? Migdały są kopalnią cennych składników
Słodka masa budzi sporo wątpliwości. W teorii wydaje się zdrowa. W końcu migdały dostarczają wielu składników odżywczych, takich jak zdrowe tłuszcze (jednonienasycone), białko i błonnik. Nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na obniżenie poziomu "złego cholesterolu" (LDL), błonnik wspomaga pracę układu pokarmowego, a białko roślinne jest łatwo przyswajalne przez organizm i wspiera uczucie sytości. Jak wyliczają dietetycy.org.pl, są również dobrym źródłem witaminy E, zwanej "witaminą młodości", manganu i miedzi, magnezu, a także witaminy B2 (ryboflawiny).


Czy marcepan jest bardzo kaloryczny? Sprawdź, kto nie powinien go jeść
Jednocześnie to wyrób bogaty w cukier i wysokokaloryczny. Jak wylicza medonet.pl, w 100 g masy marcepanowej jest ok. 450-470 kcal, 51 g węglowodanów (głównie cukrów), 26 g tłuszczu i 5-7 g białka. Spalenie 100 g marcepanu wymagałoby 1,5 godz. szybkiego marszu lub 30 minut biegu. Dodatkowo marcepanowym słodkościom często towarzyszą słodka czekolada, karmel i inne dodatki, które podnoszą kaloryczność.


MarcepanMarcepan, Fot. Prillen, CC BY-SA 3.0 , Wikimedia Commons


Mimo wszystko marcepan jest zdrową alternatywą dla innych słodyczy. Poza cukrem i kaloriami dostarcza też cennych składników. Pamiętaj jednak, iż należy go spożywać z umiarem. Z marcepanu powinny zrezygnować osoby z cukrzycą, nadwagą, alergią na orzechy, schorzeniami wątroby i na diecie redukcyjnej. Alternatywą jest domowy marcepan z dodatkiem zamienników cukru (np. z ksylitolem, erytrytolem).
Idź do oryginalnego materiału