My dziś o niezwykłych jesiennych owocach, na które trwa sezon, a które na BioBazarze dostępne są w jakości ekologicznej – dziś o kasztanach jadalnych. W Zielonym Straganie dostępne są kasztany jadalne EKO prosto z Francji.
Kasztan jadalny Castanea sativa, to wbrew nazwie, zupełnie inny gatunek botaniczny niż dobrze nam znany kasztanowiec Aesculus. Nasze rodzime kasztany, które zbieramy wczesną jesienią nie nadają się do jedzenia, kasztany jadalne dojrzewają w basenie Morza Śródziemnego i w Azji Mniejszej. Szczególnie popularne są w tradycji kulinarnej Francuzów, gdzie serwuje się je jako przekąskę uliczną, dodatek do deserów, zup i dań głównych.
A dlaczego warto jeść je jesienią?
Kasztany jadalne wspaniale łączą się ze smakiem innych jesiennych specjałów, świetnie im w duecie z dynią, z kaczką, gęsiną, z grzybami, doskonale smakują dodane do sosów śmietanowych – mięsnych albo grzybowych. Kasztany jadalne to świetna baza do smakowitego słodkiego kremu, którym posmarować można naleśniki, wypełnić wnętrze tarty albo grzankę z jasnego pieczywa.
To też zdrowa przekąska – pieczone kasztany można chrupać na kanapie do ulubionego serialu i jest to bardzo przyjemna jesienna sytuacja!
Poza walorami smakowymi, które są niezwykłe i zaskakujące – słodkawo-orzechowe, warto zwrócić uwagę także na wartości odżywcze kasztanów jadalnych.
To znakomite źródło błonnika, potasu i wapnia, kasztany zawierają spore ilości witaminy C, B, E, K i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także lecytyny, która poprawia pamięć.
Te wszystkie cechy sprawiają, iż spożycie kasztanów może mieć korzystny wpływ na pracę układu odpornościowego, może pomagać w zwalczaniu infekcji, będzie także skutecznym wsparciem w kuracjach detoksykujących.
Kasztany wykorzystuje się do produkcji mąki kasztanowej, to opcja szczególnie korzystna dla osób na diecie bezglutenowej, z powodzeniem można wykorzystywać mąkę kasztanową przy pieczeniu domowych ciast, ciasteczek, chlebów i naleśników.
Jeśli chcesz zjeść kasztany już dziś, wpadnij po nie na Zielony Stragan na BioBazarze, a po dotarciu do domu nagrzej piekarnik do 200 stopni. W czasie gdy temperatura będzie rosła, ponacinaj kasztany w kształt krzyżyka z jednej strony, wyłóż na blachę. Nie potrzebujesz tu tłuszczu, soli, niczego!
Włóż do piekarnika i piecz 15-20 minut. Obieraj i jedz gdy gorące, trochę parzą palce, ale to element kasztanowego rytuału.
Jesień jest pyszna!