Kasza bulgur z papryką i daktylami

dietetykdiabetyka.pl 1 rok temu
  • 100 g kaszy bulgur
  • 300 g małych pomidorków
  • cebula
  • papryka żółta
  • ogórek
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
    Sos:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka syropu klonowego lub pół łyżki miodu
  • łyżeczka przecieru pomidorowego
  • pół cytryny (skórka + sok)

Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek i wsypać kaszę bulgur oraz cebulę. Chwilę podsmażyć. Następnie wlać szklankę wody i sos sojowy. Dusić pod przykryciem około 15 minut (kasza wchłonie całą wodę).
Paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Pomidorki przekroić na pół. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki.
W jednym naczyniu połączyć ze sobą zawartość patelni oraz paprykę, ogórka, pomidorki oraz daktyle.

Sos: wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać ze sobą. Całość polać sosem, wymieszać i posypać posiekaną natką pietruszki.

Idź do oryginalnego materiału