- 100 g kaszy bulgur
- 300 g małych pomidorków
- cebula
- papryka żółta
- ogórek
- natka pietruszki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos: - łyżka oliwy z oliwek
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka syropu klonowego lub pół łyżki miodu
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- pół cytryny (skórka + sok)
Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek i wsypać kaszę bulgur oraz cebulę. Chwilę podsmażyć. Następnie wlać szklankę wody i sos sojowy. Dusić pod przykryciem około 15 minut (kasza wchłonie całą wodę).
Paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Pomidorki przekroić na pół. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki.
W jednym naczyniu połączyć ze sobą zawartość patelni oraz paprykę, ogórka, pomidorki oraz daktyle.
Sos: wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać ze sobą. Całość polać sosem, wymieszać i posypać posiekaną natką pietruszki.