Kardiolog: dla zdrowia serca najlepiej wcale nie pić alkoholu

radio.opole.pl 2 dni temu
Zdjęcie: zdjęcie poglądowe, ludzkie serce [fot. pixabay.com]


Wbrew dotychczasowym opiniom spożywanie choćby niewielkich ilości alkoholu nie jest korzystne dla serca, a może wręcz zwiększać ryzyko chorób układu krążenia - ocenił kardiolog Tomasz Rosiak.

Specjalista z klinik American Heart of Poland zwrócił uwagę, iż w powszechnej świadomości pokutują historyczne, nierzetelne badania sugerujące korzyści płynące ze spożywania alkoholu, zwłaszcza czerwonego wina, w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych.„Obecne badania wskazują, iż choćby spożycie poniżej dopuszczalnego progu 14 jednostek tygodniowo zwiększa ryzyko problemów sercowo-naczyniowych, nie wspominając o istotnym wzroście ryzyka chorób nowotworowych” - wyjaśnił dr Rosiak.Za jednostkę alkoholu uważa się 10 ml czystego etanolu (8 gramów). Odpowiada to 250 ml piwa (mała butelka), 125 ml wina (kieliszek) czy kieliszkowi wódki. Badania potwierdzają, iż alkohol w znacznym stopniu przyczynia się do występowania takich chorób serca, jak kardiomiopatia rozstrzeniowa, nadciśnienie tętnicze, arytmie nadkomorowe (w tym migotanie przedsionków), miażdżyca, choroba wieńcowa, niewydolność serca i zawał serca…
Idź do oryginalnego materiału