Te mają najwięcej kalorii, te magnezu, a inne witaminy E. To najlepsze orzechy dla ciebie

zdrowie.interia.pl 5 miesięcy temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Orzechy są nieodłącznym elementem zbilansowanej diety. Choć małe, kryją w sobie ogromne bogactwo ważnych dla organizmu składników, które wpływają na nasze zdrowie na wiele sposobów. Świetnie sprawdzają się zarówno w roli przekąski, jak i dodatku do większego posiłku. Jak spożywanie orzechów wpływa na zdrowie? Czy nie lepiej ich unikać z powodu wysokiej kaloryczności? Sprawdzamy.


Orzechy kiedyś i dziś. Dawniej nie miały tak dobrej sławy


Orzechy nie zawsze cieszyły się dobrą sławą. W latach 80. i 90. XX wieku były powszechnie krytykowane za wysoką zawartość tłuszczu. Dominowała wówczas tendencja do promowania diet niskotłuszczowych, w związku z czym odradzano sięganie po nie osobom starającym się utrzymać wagę lub schudnąć. Od tego czasu jednak wiele się zmieniło. Badania naukowe pokazały prawdziwe składnikowe bogactwo orzechów: zdrowe tłuszcze, białka, błonnik, witaminy i minerały. Dziś orzechy są szeroko uznawane za składnik diety, który może przynosić liczne korzyści zdrowotne.Reklama


Kaloryczność orzechów. Które orzechy mają najwięcej kalorii?


Orzechy, a jest ich przecież mnóstwo, różnią się od siebie m.in. zawartością kalorii. To istotna informacja, zwłaszcza dla osób, które dbają o linię, lub odwrotnie - pragną zwiększyć masę swojego ciała. Spośród najbardziej kalorycznych orzechów wymienić należy: orzechy piniowe (ok. 673 kcal w 100 g), włoskie oraz laskowe (666 kcal), pistacje (621 kcal) i migdały (604 kcal). Rekordzistą pozostaje jednak orzech makadamia - zawiera aż 718 kcal w 100 g. Najmniej kaloryczne z popularnych orzechów są natomiast orzechy nerkowca, które dostarczają ok. 553 kcal na 100 g.


Niemniej warto pamiętać, iż kalorie nie są jedynym wyznacznikiem wartości odżywczej orzechów. Równie ważne są zawarte w nich składniki, takie jak białka, tłuszcze, witaminy i minerały. Nie należy jednak przesadzać z ilością - orzechy są wysokokaloryczne, co oznacza, iż nie powinno się ich jeść w nieograniczonych ilościach. Co więcej, niektóre gatunki mają zdolność do hamowania apetytu, inne - pomagają w regulacji poziomu cukru i cholesterolu. To cenna wskazówka, sugerująca ich rolę w kontrolowaniu masy ciała.


adekwatności zdrowotne orzechów. Dlaczego warto jeść orzechy?


Wszystkie gatunki orzechów są źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pełnią one ważne role w rozwoju oraz zapewnianiu prawidłowej pracy układu nerwowego oraz profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Mają działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, są istotne dla układu pokarmowego i odpornościowego, regulują ponadto poziom cukru we krwi i mogą obniżać ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.
To kilka cech wspólnych orzechów. Jakimi adekwatnościami mogą pochwalić się poszczególne odmiany?
Migdały zawierają duże ilości witaminy E, która jest silnym antyoksydantem pomagającym w walce z wolnymi rodnikami. Dodatkowo migdały są bogate w magnez, który z kolei jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego.Orzechy włoskie to przede wszystkim wysoka zawartość kwasów omega-3, które wspierają zdrowie serca i mózgu. Badania sugerują, iż regularne spożywanie orzechów włoskich może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a także wspierać funkcje poznawcze.Pistacje to jedne z najsmaczniejszych orzechów. Znane są jednak nie tylko z tego, bo także z korzystnego wpływu na poziom cholesterolu. Zawierają bowiem fitosterole, które pomagają obniżać poziom złego cholesterolu. Pistacje dostarczają ponadto sporych ilości błonnika wspomagającego trawienie.Orzechy nerkowca są natomiast cennym źródłem żelaza (jest ono najważniejsze przy produkcji czerwonych krwinek), cynku (wspiera układ odpornościowy) oraz białka (co czyni je idealnym dodatkiem do diety wegetariańskiej i wegańskiej).Orzechy laskowe na tle innych orzechów wyróżniają się wysoką zawartością folianów, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju komórek i produkcji DNA. Są także bogate w zdrowe tłuszcze, białko oraz witaminy z grupy B, czyli wspierają metabolizm energetyczny.


Wybieraj takie orzechy - będą najzdrowsze


Regularne spożywanie orzechów w umiarkowanych ilościach, niezależnie od gatunku, może przynieść wiele korzyści dla zdrowia - zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Jednocześnie każdy rodzaj ma swoje unikalne adekwatności, które warto dostosowywać do indywidualnych potrzeb żywieniowych. najważniejsze jest jednak to, aby wybierać orzechy w naturalnej formie, czyli bez dodatku soli czy cukru. Wówczas w maksymalnym stopniu wykorzystamy ich cenne adekwatności.


CZYTAJ TAKŻE:
Mnóstwo przeciwutleniaczy, mniej kalorii. Orzechy tygrysie zyskują na popularności
Poprawia pamięć, chroni żołądek i redukuje stres. Wystarczy kilka kropli
Idź do oryginalnego materiału