Kapusta pekińska jest zdrowa. jeżeli zrobisz z niej kimchi będzie prawdziwym hitem

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kimchi Źródło: Shutterstock


Pochodząca z Azji kapusta pekińska to uniwersalne warzywo. Można jeść ją na surowo, kisić lub dodawać do ciepłych dań. Badania naukowe wskazują, iż działa pozytywnie prawie na wszystkie układy naszego organizmu. Możesz zjeść ją w tradycyjnej surówce, ale warto sporządzić z niej pyszne kimchi, co sprawi, iż będzie jeszcze zdrowsza.


Kapusta pekińska to warzywo bardzo niskokaloryczne (12 kcal/100 g), nadaje się więc dla osób dbających o linię, bo dodatkowo zawiera błonnik, co sprzyja poczuciu sytości na długo. Zawiera też bardzo dużo wspomagającej odporność witaminy C, sporo dobrej na wzrok witaminy A oraz kwas foliowy, bardzo istotny dla kobiet w ciąży. Minerały w niej zawarte takie jak potas i wapń wspomagają układ krążenia i kostny. Kapusta pekińska należy do grupy warzyw krzyżowych, podobnie jak brokuły czy kalafior i tak jak wszystkie warzywa z tej grupy zawiera wiele cennych związków bioaktywnych w tym glukozynolany, wykazujące działanie przeciwzapalne i antynowotworowe.


Wpływ kapusty pekińskiej na organizm


przeciwdziała rozwojowi niektórych nowotworów,


zwalcza patogeny chorobotwórcze w tym wirusy, grzyby i bakterie,


wzmacnia odporność organizmu,


wspomaga układ krążenia,


działa przeciwzapalnie,


obniża ciśnienie krwi,


wspomaga trawienie,


korzystnie wpływa na stan kości i ogranicza ryzyko osteoporozy.


Kto nie powinien jeść kimchi?


Spożywanie dużych ilości warzyw kapustnych, może mieć negatywny wpływ na pracę tarczycy, ponieważ zawarta w kapuście goitryna zaburza wchłanianie jodu przez organizm. Osoby cierpiące na zapalenie tarczycy lub jej niedoczynność powinny spożywać warzywa krzyżowe z umiarem.


Spożywanie kiszonek jest korzystne dla zdrowia jelit


W chwili, gdy z kapusty pekińskiej zrobimy kimchi, pojawiają się w niej dobre bakterie ze szczepu Lactobacillus, obecne np. w jogurcie, nazywane probiotykami. Spożywanie sfermentowanej żywności zawierającej probiotyki pomaga w utrzymaniu zdrowej flory jelitowej i poprawia trawienie. Dodatkowo liczne badania wykazały, iż probiotyki, regularnie spożywane, mogą chronić przed rozwojem niektórych nowotworów oraz wspomagać odporność.


Spróbuj zrobić domowe kimchi
Idź do oryginalnego materiału