Kapusta pekińska to warzywo bardzo niskokaloryczne (12 kcal/100 g), nadaje się więc dla osób dbających o linię, bo dodatkowo zawiera błonnik, co sprzyja poczuciu sytości na długo. Zawiera też bardzo dużo wspomagającej odporność witaminy C, sporo dobrej na wzrok witaminy A oraz kwas foliowy, bardzo istotny dla kobiet w ciąży. Minerały w niej zawarte takie jak potas i wapń wspomagają układ krążenia i kostny. Kapusta pekińska należy do grupy warzyw krzyżowych, podobnie jak brokuły czy kalafior i tak jak wszystkie warzywa z tej grupy zawiera wiele cennych związków bioaktywnych w tym glukozynolany, wykazujące działanie przeciwzapalne i antynowotworowe.
Wpływ kapusty pekińskiej na organizm
przeciwdziała rozwojowi niektórych nowotworów,
zwalcza patogeny chorobotwórcze w tym wirusy, grzyby i bakterie,
wzmacnia odporność organizmu,
wspomaga układ krążenia,
działa przeciwzapalnie,
obniża ciśnienie krwi,
wspomaga trawienie,
korzystnie wpływa na stan kości i ogranicza ryzyko osteoporozy.
Kto nie powinien jeść kimchi?
Spożywanie dużych ilości warzyw kapustnych, może mieć negatywny wpływ na pracę tarczycy, ponieważ zawarta w kapuście goitryna zaburza wchłanianie jodu przez organizm. Osoby cierpiące na zapalenie tarczycy lub jej niedoczynność powinny spożywać warzywa krzyżowe z umiarem.
Spożywanie kiszonek jest korzystne dla zdrowia jelit
W chwili, gdy z kapusty pekińskiej zrobimy kimchi, pojawiają się w niej dobre bakterie ze szczepu Lactobacillus, obecne np. w jogurcie, nazywane probiotykami. Spożywanie sfermentowanej żywności zawierającej probiotyki pomaga w utrzymaniu zdrowej flory jelitowej i poprawia trawienie. Dodatkowo liczne badania wykazały, iż probiotyki, regularnie spożywane, mogą chronić przed rozwojem niektórych nowotworów oraz wspomagać odporność.
Spróbuj zrobić domowe kimchi