Kalafior zapiekany z cheddarem i gorczycą

3mamcukier.pl 9 miesięcy temu

Na przepis ten natknęłam się szukając pomysłu co zrobić z resztkami kalafiora po upieczeniu Stek z kalafiora. To był strzał w dziesiątkę. Kalafior ma w tym daniu charakter. Gorczyca i cheddar robią robotę.

Drukuj

Kalafior zapiekany z cheddarem i gorczycą

Porcje

4

porcje
Prep time

30

minut
Cooking time

12

minut
Kalorie

153

kcal
Wymienniki

1.8

WW

1.4

WBT

0.4

Węglowodany

14

g

Składniki

  • 650 g kalafiora podzielonego na różyczki

  • 30 g masła

  • 100 g cebuli

  • 1 ½ łyżeczki nasion kminu

  • 1 łyżeczka curry w proszku

  • 1 łyżeczka gorczycy w proszku

  • 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy

  • 200 ml śmietanki 30%

  • 120 g cheddara startego na tarce

  • ½ łyżeczki soli

  • 15 g panko

  • 5 g natki pietruszki

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzej do 180°C z termoobiegiem
  • Kalafior ugotuj na parze przez 10 minut i odstaw do przestygnięcia
  • Na patelni, którą będzie można wstawić do piekarnika, roztop masło. Dodaj olej. Wsyp cebulę i smaż ok. 8 minut, aż zmięknie i się zrumieni. Dodaj kmin, curry i gorczycę w proszku. Smaż 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  • Dodaj czarną gorczycę, podgrzewaj przez minutę, a potem wlej śmietanę.
  • Dodaj 100 g cheddara, ½ łyżeczki soli i gotuj 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodaj kalafior, delikatnie wymieszaj, podduś 1 minutę i zdejmij z ognia.
  • W międzyczasie wsyp do miski pozostałe 20 g cheddara, bułkę tartą oraz natkę pietruszki. Wymieszaj i posyp tym kalafior.
  • Wstaw do piekarnika i zapiekaj 8 minut, aż sos zawrze a kalafior będzie gorący.
  • Włącz grill w piekarniku i piecz dalsze 4 minuty aż wierzch zrobi się złocisty i chrupiący.
  • Wyjmij z piekarnika, odstaw na 5 minut do przestygnięcia i podawaj.

Przepis za Yotamem Ottolenghi “Prosto” z drobnymi zmianami.

Idź do oryginalnego materiału