Twoja rodzina non stop choruje jesienią i zimą? W moim domu jesiennym w tym czasie stał się napar rozgrzewający, którego bazą są małe, czerwone owoce. Sezon na nie rozpoczął się we wrześniu i potrwa do listopada, choć ich suszoną wersję możesz kupić o każdej porze roku. To właśnie dzięki nim przeziębienie omija nas szerokim łukiem.
Żurawina jako niezawodny owoc na przeziębienie
Owocem, który pomoże zwiększyć odporność, jest żurawina. Zawiera witaminy: A, C oraz te z grupy B, a także sole mineralne, tj. fosfor, magnez, potas, jod wapń. Stanowi zatem bombę witaminową zapobiegającą przeziębieniom, grypie oraz infekcjom górnych dróg oddechowych.
Może też łagodzić przebieg choroby, jak również pomóc w zakażeniu jamy ustnej i gardła. Wszystko dzięki działaniu antybakteryjnemu i antyseptycznemu.
Żurawina zasłynęła przede wszystkim z leczenia infekcji układu moczowego. Działa moczopędnie i pomaga przy zapaleniu pęcherzyka moczowego oraz cewki moczowej.
Ten owoc ma w swoim składzie kwas cytrynowy, który ogranicza powstawanie kamieni szczawianowych. W związku z tym może wspierać profilaktykę kamicy nerkowej.
Niezwykle cenną informacją jest również to, iż żurawina stanowi źródło antyoksydantów, dlatego pomaga w obniżaniu poziomu "złego cholesterolu", a także ma zastosowanie w profilaktyce miażdżycy i chorób układu krwionośnego.
Jak zrobić rozgrzewający napar z żurawiny?
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wypić samą żurawinę. Wówczas należy zalać jej świeże lub suszone owoce wrzącą wodą. Polecam jednak zrobienie rozgrzewającego naparu z dodatkami, dzięki którym zyska lepszy smak, ale też więcej adekwatności zdrowotnych.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia rozgrzewającego naparu na przeziębienie? Oto lista na 4 porcje:
- 500 g żurawiny;
- 1 l wody;
- 1 pomarańcza;
- 1 laska cynamonu;
- 3 łyżki miodu;
- kilka goździków;
- szczypta kurkumy.
Żeby zrobić rozgrzewający napar, na początek zagotowuję wodę w garnku i wrzucam żurawinę. Całość gotuję przez 15-20 minut.
Po tym czasie dodaję pokrojoną w plastry pomarańczę, laskę cynamonu, goździki i kurkumę - wszystko gotuję jeszcze przez chwilę. Gdy napar lekko ostygnie, to dodaję miód. Na koniec przelewam go do 4 szklanek.
Zobacz też:
Jesienią pająki wchodzą do domu? Spryskaj tym drzwi wejściowe, a efekt cię zaskoczy
Działa jak tarcza ochronna na jesienne infekcje. Wystarczy szczypta dziennie
Wkładasz naczynia do zmywarki w ten sposób? Nie dziw się, iż po myciu dalej są brudne