- 250 g twarogu półtłustego lub chudego
- 100 g mąki
- jajko
- szczypta soli
Śliwki: - 3 śliwki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżka erytrolu
- cynamon do smaku
- W misce umieścić mąkę, twaróg, jajko i sól. Zagnieść ręką ciasto.
- Ulepić wałeczki i pokroić je na mniejsze kluski.
- Zagotować wodę i wrzucić leniwe. Gotować kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię.
- Każdą śliwkę pokroić na 4 cząstki. Na patelni rozpuścić jedną łyżkę masła i podsmażyć śliwki. Następnie przełożyć je na talerzyk.
- Na tej samej patelni rozgrzać kolejną łyżkę masła, dodać bułkę tartą. Chwilę później dodać erytrol oraz cynamon i dalej podsmażać. Do gotowej słodkiej bułki tartej dodać śliwki i całość wymieszać.
- Leniwe podawać z przygotowanymi śliwkami.
To jest przepis na najzwyklejsze i zarazem najpyszniejsze leniwe na świecie A po „leniwym posiłku” najlepiej udać się na spacer!