Jesienne leniwe ze śliwkami

dietetykdiabetyka.pl 1 rok temu
  • 250 g twarogu półtłustego lub chudego
  • 100 g mąki
  • jajko
  • szczypta soli
    Śliwki:
  • 3 śliwki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżka erytrolu
  • cynamon do smaku
  1. W misce umieścić mąkę, twaróg, jajko i sól. Zagnieść ręką ciasto.
  2. Ulepić wałeczki i pokroić je na mniejsze kluski.
  3. Zagotować wodę i wrzucić leniwe. Gotować kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię.
  4. Każdą śliwkę pokroić na 4 cząstki. Na patelni rozpuścić jedną łyżkę masła i podsmażyć śliwki. Następnie przełożyć je na talerzyk.
  5. Na tej samej patelni rozgrzać kolejną łyżkę masła, dodać bułkę tartą. Chwilę później dodać erytrol oraz cynamon i dalej podsmażać. Do gotowej słodkiej bułki tartej dodać śliwki i całość wymieszać.
  6. Leniwe podawać z przygotowanymi śliwkami.

To jest przepis na najzwyklejsze i zarazem najpyszniejsze leniwe na świecie A po „leniwym posiłku” najlepiej udać się na spacer!

Idź do oryginalnego materiału