Jedzenie tego może powodować raka! 9 najbardziej rakotwórczych produktów
Zdjęcie: szynka parmeńska, produkty rakotwórcze
Rak to jedna z najgroźniejszych chorób. Wiele osób uważa, iż odpowiadają za niego wyłącznie geny, ale to nieprawda – tylko 5-10 proc. przypadków nowotworów wynika z dziedzicznych mutacji.Jak tłumaczy dr Brandy-Joe Milliron z Drexel University, kluczową rolę w ryzyku zachorowania odgrywa styl życia – a przede wszystkim dieta. Spożywanie określonych produktów może znacząco zwiększyć ryzyko raka.Oto 9 najbardziej rakotwórczych produktów, które warto ograniczyć lub całkowicie wyeliminować ze swojej diety.




![Mama z tęczowej rodziny: „Cieszę się, iż z życiem nie czekałam na Polskę” [WYWIAD]](https://cdn.oko.press/cdn-cgi/image/trim=175;0;187;0,width=1200,quality=75/https://cdn.oko.press/2025/08/QBS_3263.jpg)








