Jedz tylko “owoce długowieczności”. Odmładzają, regenerują jelita, a serce bije jak dzwon
Zdjęcie: Starsza kobieta z siwymi włosami, uśmiechnięta, trzyma w ręku talerz sałatki i nabiera porcję widelcem, w tle jasne pomieszczenie z oknem.
Wiele osób uważa, iż owoce to zdrowa przekąska, którą można jeść bez ograniczeń, bo zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Niestety tak nie jest. Większość owoców zawiera duże ilości cukrów prostych, które obciążają trzustkę i wątrobę. Nadmiar owoców w diecie może więc prowadzić do szybkiego przyrostu masy ciała, a choćby zaburzeń metabolicznych. Ich dzienna porcja nie powinna przekraczać 400 g. Warto też wybierać owoce, które zawierają mało cukru, a dużą ilość polifenoli i innych przeciwutleniaczy. Dzięki temu nie obciążają one trzustki i wątroby, a działają odmładzająco i przeciwzapalnie.









