Jedz 5 porcji warzyw i owoców dziennie – mówią dietetycy. Co to oznacza w praktyce?

zdrowie.wprost.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Owoce i warzywa. Źródło: Shutterstock / Elena Veselova


Dietetycy zgodnie powtarzają, iż każdego dnia należy jeść minimum 5 porcji warzyw i owoców. Ile to jest jedna porcja? I po jakie warzywa i owoce najlepiej sięgać?


O konieczności jedzenia warzyw i owoców przypomina serwis pacjencki pacjent.gov.pl. I podaje jednocześnie konkretne przykłady dotyczące wprowadzania zdrowych produktów do codziennych posiłków. Dlaczego jest konieczne? „Nasz organizm nie potrafi magazynować niektórych związków zawartych w warzywach i owocach (np. witaminy C). Dlatego jedz warzywa i owoce kilka razy w ciągu dnia. Tylko wtedy Twój organizm będzie mógł korzystać z zawartych w nich cennych składników przez cały dzień. A dzięki temu będziesz mieć ochronę przed chorobami” – tłumaczą eksperci


Ile to jest porcja warzyw?


Aby zapewnić sobie zdrowie, trzeba zjadać codziennie co najmniej 400–500 g warzyw i owoców, rozdzielonych na minimum 5 porcji. Przykłady porcji:


średniej wielości owoc (np. jabłko) lub kilka mniejszych sztuk (np. truskawki, czereśnie),


średniej wielości warzywo (np. marchewka),


około pół szklanki surówki lub sałatki,


szklanka soku.


Jak to wprowadzić w całodniowy jadłospis? Na przykład:


śniadanie – szklanka soku,


drugie śniadanie – jabłko i jogurt,


obiad – duża porcja gotowanych warzyw,


podwieczorek – miseczka sałatki owocowej,


kolacja – porcja surówki lub sałatki do kanapek.


Większość zalecanych porcji powinny stanowić warzywa. Odpowiednią proporcję warzyw do owoców to 3/4 do 1/4. Spożywaj w postaci surowej przynajmniej połowę dziennej ilości warzyw i owoców.


Po jakie warzywa i owoce najlepiej sięgać?


Im większa różnorodność zjadanych owoców i warzyw, tym więcej potrzebnych składników otrzyma organizm. Zastosuj prostą zasadę, by zwiększyć tę różnorodność – codziennie jedz warzywa i owoce ze wszystkich grup kolorystycznych:


fioletowe – np. bakłażan, śliwki, borówki,


zielone – np. brokuł, brukselka, kiwi,


czerwone – np. papryka, pomidor, truskawki,


pomarańczowe – np. marchew, dynia, pomarańcze,


białe – np. cebula, czosnek, jabłko, gruszka.
Idź do oryginalnego materiału