Japońska herbata sencha jest jednym z najpopularniejszych napojów w Azji. Z roku na rok zyskuje także coraz większe zainteresowanie w Europie, w tym także w Polsce i nie ma się czemu dziwić.
Ten zielony napój ma liczne walory - smakowe i zdrowotne. To naturalny eliksir młodości, sposób na zdrowie i szczupłą sylwetkę, który może być także świetną alternatywą dla kawy z uwagi na kofeinę, którą zawiera, (w mniejszej ilości niż mała czarna, jednak wystarczająco, aby się pobudzić).
Może cię zainteresować: Ten owoc wzmacnia odporność jak plaster i reperuje serce. Polacy jeszcze go nie znają
Jakie adekwatności ma sencha i dlaczego warto ją pić?
Sencha należy do czołówki ulubionych herbat mieszkańców Japonii. W kraju kwitnącej wiśni docenia się jej wyjątkowy smak, a proces jej parzenia dla wielu jest prawdziwą sztuką, dlatego często przygotowuje się go dla gości na eleganckich, formalnych przyjęciach - jako napój czy dodatek do lodów, a choćby dań wytrawnych.
Napar ten wyróżniają delikatne, ziołowe i morskie nuty, jednak to korzyści zdrowotne, które za sobą niesie, są największym atutem senchy. Ta zielona herbata obfituje w antyoksydanty (m.in. katechiny ochraniające komórki przed uszkodzeniem i dobrze oddziałujące na zęby), a także witaminy: B1, B2, E czy K.
Zawiera także wapń, żelazo, potas i cynk. Wspomaga odporność, pozytywnie wpływa na serce oraz metabolizm, dzięki czemu pomaga zachować prawidłową wagę. Poprawia wygląd skóry i delikatnie pobudza, co sprawia, iż jest uznawany za zdrowszą alternatywę kawy. Ma także adekwatności detoksykujące.
Czytaj również: Znajdziesz go w większości supermarketów. Jest dobrym wsparciem dla serca i metabolizmu
Jak przygotować japońską herbatę sencha? Unikaj jednej rzeczy, bo będzie zbyt gorzka
Parzenie senchy to rytuał wymagający precyzji. Aby ją przygotować, potrzebujesz około 1 łyżeczki (3 gramy herbaty) na każde 200 ml wody. Zagotuj wodę i poczekaj, aż ostygnie do temperatury 70 do 80 stopni Celsjusza.
Nie używaj zbyt gorącej wody, bo wtedy sencha stanie się gorzka. Umieść liście herbaty w dzbanku, zalej je i parz przez około 2 minuty. Dokładny czas parzenia powinien jednak wynikać z twoich preferencji (im dłużej, tym będzie intensywniejsza). Można to robić wielokrotnie - choćby 2/3 razy.
Zobacz też:
Tę kawę możesz pić wieczorem. Zaśniesz szybciej, niż zwykle
Moja babcia zawsze robiła to ze ściereczkami kuchennymi. Aż pachniały czystością
Nadawaj paczki w tych godzinach. Dotrą do odbiorców szybciej