nffiuvfguvknhblhd
W przebiegu leczenia niedoczynności tarczycy i choroby Hashimoto istotną rolę odgrywa żywienie. Indywidualna, odpowiednio zbilansowana dieta może w dużym stopniu nie tylko poprawić wyniki i przywrócić organizm do homeostazy, ale dodatkowo wpłynąć pozytywnie na nasze samopoczucie i zwiększyć ilość energii. W dzisiejszym artykule poznasz najczęściej popełniane błędy, których najlepiej się wystrzegać.
Dlaczego żywienie w przypadku chorób tarczycy odgrywa tak istotną rolę?
Dobrze dopasowana dietoterapia oprócz wsparcia procesu leczenia i poprawy samopoczucia, odgrywa istotną rolę w redukcji stanu zapalnego i wzmocnienia odporności, co w przypadku Hashimoto jest niezwykle istotne. Biorąc pod uwagę fakt, iż osoby borykające się z chorobami tarczycy odczuwają wiele różnych dolegliwości, niezbędne jest wsparcie organizmu na wielu płaszczyznach. Odpowiednio zbilansowana, odżywcza i indywidualnie dopasowana dieta stanowi istotny element terapii. Ponadto może istotnie wpłynąć na zmniejszenie częstotliwości występowania chorób współistniejących, a także wesprzeć funkcje obronne układu odpornościowego przed stresem oksydacyjnym.
Jakie błędy pojawiają się najczęściej w diecie, w przypadku osób z chorobami tarczycy?
Biorąc pod uwagę fakt, iż aktualnie można znaleźć wiele informacji – zarówno w książkach, internecie, mediach społecznościowych, jak i od innych osób, np. również borykających się z chorobami tarczycy i dzielących się swoimi doświadczeniami – bardzo łatwo się pogubić i wyselekcjonować najważniejsze i rzeczywiście pomocne porady. Najczęściej popełniane błędy w diecie osoby chorującej na zaburzenia tarczycy to:
1. Spożywanie zbyt małej ilości kalorii/ głodzenie się /detoxy – dieta, szczególnie w przypadku chorób autoimmunologicznych powinna być odżywcza i dostosowana do zapotrzebowania kalorycznego danej osoby. Wielu osobom wydaje się, iż jeżeli będą jadły mniej – szybciej osiągną wymarzone rezultaty – tym bardziej, przy niedoczynności tarczycy, gdzie bardzo częstym objawem jest wzrost masy ciała. Niestety – jest to recepta na pogorszenie samopoczucia i wręcz przeciwnie – wpadnięcie w błędne koło odchudzania, które najczęściej kończy się napadami jedzenia i podjadania. jeżeli zależy nam na rozsądnych i długofalowych efektach – redukcja masy ciała musi być dobrze zaplanowana i mądrze przeprowadzona. Deficyt energetyczny nie powinien być większy niż 500 kcal, co umożliwi bezpieczne tempo redukcji masy ciała. Należy z pewnością uzbroić się w cierpliwość i wraz z dietetykiem ustalić odpowiedni plan działania.
2. Stosowanie szeroko rozpowszechnianych, nierzetelnych porad – najczęstszymi z nich są eliminacja na własną rękę konkretnych składników pokarmowych. Nie powinniśmy samodzielnie eliminować najczęściej wymienianych przy niedoczynności tarczycy – glutenu, nabiału, roślin strączkowych, warzyw krzyżowych i psiankowatych. Należy pamiętać, iż w internecie można spotkać się z wieloma informacjami, które nie mają potwierdzenia w dowodach naukowych. Wykluczenie jakichkolwiek składników pokarmowych (oczywiście oprócz wysokoprzetworzonych produktów, słodyczy czy fast foodów – które zawsze dobrze jest ograniczyć do minimum lub całkowicie wyeliminować) warto zawsze skonsultować z dietetykiem, który dokładnie zna nasz organizm i historię naszej choroby.
3. Podjadanie – z pozoru banalny i oczywisty problem, niemniej stanowi ogromne utrudnienie – zwłaszcza kiedy zależy nam na redukcji masy ciała, ale nie tylko. Po pierwsze, podjadanie – nieświadomie podnosi ilość zjadanych przez nas kalorii w ciągu dnia, co przyczynia się do braku efektów redukcji. Po drugie przyczynia się do gwałtownych wyrzutów insuliny – co jest niezwykle istotne u osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (co bardzo często idzie w parze z chorobą Hashimoto). Należy w związku z tym przestrzegać odpowiednich odstępów między posiłkami, czyli 3-4 godziny i dbać o ich odpowiednie zbilansowanie – wówczas w międzyczasie nie będzie nas ciągnęło do przegryzania czegokolwiek do czasu kolejnego posiłku.
4. Skupianie się na nieistotnych szczegółach. O czym mowa? Wiele osób nieustannie zastanawia się czy powinna jeść 3 czy 5 posiłków dziennie, czy można łączyć pomidora z ogórkiem, czy owoce można jeść po 18, czy zjedzenie ziemniaków do obiadu zamiast kaszy nie przyniesie negatywnych konsekwencji itp. Warto tutaj podkreślić, iż liczy się to jak nasza dieta wygląda na co dzień. Czemu poświęcamy najwięcej miejsca w naszym menu. Skoncentrowanie swojej uwagi na tak nieistotnych szczegółach odciąga nas od podstaw, które w zdecydowanej większości decydują o efektach – odpowiednia ilość wypijanych płynów, dbanie o wysokiej jakości, odżywczą dietę, pełną warzyw i owoców, pełnoziarnistych produktów i dobrej jakości tłuszczów, przestrzeganie przerw między posiłkami, eliminacji przetworzonej żywności, słodyczy i fast foodów, czy jedzenie w spokoju i uważności – z pewnością przyczynią się do uzyskania skutecznych rezultatów.
5. Zbyt duża ilość przyjmowanych suplementów. Mówiąc o diecie, nie sposób pominąć tematu suplementacji, który jest również bardzo istotny. Najczęściej bowiem popełnianym błędem w tej kwestii jest nadmiar. Wielu osobom wydaje się, iż im większa ilość dodatkowej suplementacji – tym lepiej. Często tym samym odwraca ona uwagę od tego co najbardziej istotne, czyli odpowiedniej, odżywczej diety, wystarczającego czasu w regenerację, czy regularnej aktywności fizycznej. Warto tutaj zaznaczyć, iż choćby najlepszej jakości suplementy nie będą w stanie nam pomóc, jeżeli zaniedbamy tak istotne podstawy. Przy wskazaniach do suplementacji należy dodatkowo wybierać te preparaty, które uwzględniają synergizm i antagonizm poszczególnych składników.
6. Unikanie dobrej jakości, zdrowych tłuszczów. Bardzo często osoby z chorobami tarczycy niesłusznie obawiają się tłuszczu, który tak naprawdę jest niezbędnym elementem wspierającym prawidłową pracę tego narządu i ogólne funkcjonowanie organizmu, pamięć czy koncentrację. Warto dbać o to, aby w diecie nie brakowało produktów bogatych w kwasy omega 3 – znajdziemy je przede wszystkim w tłustych rybach morskich (dorsz, makrela, łosoś czy śledź), orzechach, nasionach czy olejach, np. lnianym. Eliminować natomiast należy tłuszcze trans, które znajdują się w wysoko przetworzonej żywności, wyrobach cukierniczych, serkach topionych, daniach typu instant czy produktach typu fast food.
Jakie produkty są najgorsze, a jakie najlepsze?
Na co zatem zwracać szczególną uwagę i co jest najistotniejsze? Otóż jak zawsze – podstawą powinna być odżywcza, odpowiednio dopasowana do zapotrzebowania kalorycznego dieta. Jadłospis powinien eliminować źle tolerowane przez organizm produkty – co jest kwestią całkowicie indywidualną, zatem nie należy wykluczać wszystkiego co “wydaje nam się, iż powinniśmy”. Produkty wskazane przy niedoczynności tarczycy i Hashimoto to:
– warzywa i owoce w różnej postaci, oprócz tych zawierających goitrogeny: kalafior, brokuł, brukselka, kapusta, szpinak, jarmuż, kalarepa, brukiew, rzepa (je najlepiej zawsze spożywać po ugotowaniu), dlaczego? Składniki w nich zawarte hamują wykorzystanie jodu przez tarczycę.
– dobrej jakości tłuszcze – orzechy, nasiona, oleje tłoczone na zimno, tłuste ryby morskie – wykazują działanie przeciwzapalne, korzystnie działają również na kondycję mózgu oraz włosów, skóry i paznokci,
– chude mięsa, twarogi, jogurty, jaja (w zależności od indywidualnej tolerancji),
– produkty pełnoziarniste: makarony, kasze, pieczywo, mąka,
Z kolei unikać należy:
– produktów wywołujących nietolerancje pokarmowe,
– produktów wysoko przetworzonych, słodyczy, chipsów, fast foodów,
– warzyw kapustnych, cebulowych i strączkowych,
– produktów zawierających tłuszcze trans,
– alkoholu, kawy, czarnej herbaty, napoi gazowanych.
Jak bilansować posiłki i na co zwracać szczególną uwagę?
Dieta przy niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto, powinna obfitować w składniki wspomagające redukcję stanu zapalnego, a także zawierające witaminy i minerały szczególnie wspierające pracę tarczycy. Warto włączyć do swojej diety produkty zawierające duże ilości cynku, selenu, jodu i żelaza. W diecie przeciwzapalnej nie powinno zabraknąć takich przypraw jak: kurkuma, imbir, cynamon, rozmaryn, bazylia, tymianek czy gałka muszkatołowa. Posiłki ponadto powinny być odpowiednio zbilansowane pod względem zawartości białek, tłuszczy i węglowodanów (co powinien uwzględnić w jadłospisie dietetyk), a do każdego posiłku należy pamiętać o odpowiedniej ilości warzyw.
Suplementacja
Jeśli zadbamy o wszelkie istotne elementy naszej diety i stylu życia, wówczas po konsultacji z lekarzem (jeśli okaże się to konieczne), można włączyć do swojego menu dobrej jakości, celowaną suplementację. Dla zdrowia tarczycy istotny wpływ mają: cynk, selen, żelazo, witamina D3, kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy z grupy B, witamina E, a także dobrej jakości probiotyki.
Pomóż innym zdobyć wartościową wiedzę. Udostępnij ten artykuł na swoim Facebook’u.
Podsumowanie
1. W przypadku niedoczynności tarczycy i choroby Hashimoto popełnianych jest wiele błędów w diecie (i nie tylko).
2. Najczęściej popełniane błędy wynikają z niewiedzy i powielanych, błędnych informacji, które najczęściej znaleźć można w internecie.
3. Jednymi z najczęściej występujących błędów u osób z chorobami tarczycy są głodówki, stosowanie restrykcyjnych diet, czy podjadanie.
4. Dla zdrowia tarczycy istotna jest odpowiednio odżywcza i dopasowana kalorycznie dieta.
5. Jadłospis powinien obfitować w produkty naturalnie zawierające składniki wspierające pracę tarczycy, takie jak: cynk, selen, żelazo czy jod.
6. Istotne znaczenie w procesie leczenia odgrywa również styl życia: odpowiedniej jakości sen, aktywność fizyczna, czas na relaks i odpoczynek.
7. Warto włączyć do swojego menu produkty i przyprawy działające przeciwzapalnie.
8. Dobrej jakości suplementacja (nacelowana na konkretne składniki) również okazuje się skutecznym wsparciem.
Bibliografia:
1. Cabot S.: Leczenie chorób tarczycy holistyczne metody poprawy pracy tarczycy. Warszawa, MADA, 2009
2. Fatourechi V.: Prawda o chorobach autoimmunizacyjnych tarczycy. Medycyna po Dyplomie, 2000; 9: 20-27
3. Socha K., Dziemianowicz M., Omeljaniuk W.J., Soroczyńska J., Borawska M.H.: Nawyki żywieniowe a stężenie selenu w surowicy u pacjentów z chorobą Hashimoto. Probl. Hig. Epidemiol., 2012, 93: 824-827
4. Materac E., Marczyński Z., K.H. Bodek. Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLVI, 2013(2): 225–233
5. Wojtanowska-Rzytki M. Rola naturalnych antyoksydantów w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Farmakologiczny Przegląd Naukowy, 2009(1): 23-27
Publikowane na blogu treści są opiniami niezależnych autorów – specjalistów w dziedzinie nauki i dietoterapii. Norsa Pharma Sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści zawarte w publikacjach.