Jak zrobić domowe drożdżówki z serem? Ten przepis zawsze wychodzi

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Drożdżówki w serem. Źródło: Shutterstock / nelea33


Kupne drożdżówki w żaden sposób nie mogą równać się tym domowym! Są idealnie miękkie i dobre choćby następnego dnia. Zobacz, jak zrobić domowe drożdżówki z serem.


Dom pachnący wanilią i skórką pomarańczy, kawa i ciepłe, świeże drożdżówki... Brzmi jak idealny plan na leniwy poranek albo niedzielne popołudnie? Rozgrzewaj piekarnik i upiecz przepyszne drożdżówki z naszego przepisu.


Jak zrobić domowe drożdżówki z serem?


Postaw na dobrej jakości składniki – dobre jajka, masło i twaróg. Zrób własną masę serową, jest dużo lepsza, niż gotowce do serników w wiaderkach. Lepiej też, jeżeli nadzienie do drożdżówek nie jest idealnie gładkie. Najlepszy będzie tu twaróg tłusty lub półtłusty. jeżeli czujesz, iż masa jest zbyt sucha, dodaj słodkiej śmietanki lub odrobinę mleka.


Drożdżówki z serem nie muszą być okrągłe. Możesz zrobić drożdżówki serowe o dowolnym kształcie (ślimaki, koperty itp). Możesz dodatkowo posmarować gotowe już drożdżówki lukrem (zrobisz go, mieszając cukier puder z sokiem z cytryny). jeżeli chcesz, do masy serowej możesz dodać namoczone wcześniej rodzynki albo kandyzowaną skórkę pomarańczy. Możesz też ułożyć na serze ulubione owoce (latem świeże, zimą mrożone): maliny, wiśnie czy porzeczki.


Jeśli chcesz, aby twoje drożdżówki miały po upieczeniu błyszczące brzegi, posmaruj je przed włożeniem do piekarnika żółtkiem wymieszanym z mlekiem.


Jak zrobić drożdżówki z makiem i drożdżówki z jabłkami?


Masz ochotę na drożdżówki z innym niż serowe nadzieniem? Nic trudnego! Po prostu wykorzystaj ciasto z przepisu jako bazę do swoich drożdżówek i wypełnij je ulubionymi dodatkami: mogą to być pokrojone w kostkę i przesmażone z cukrem jabłka, połówki śliwek posypane z kruszonką, masa budyniowa lub makowa.
Idź do oryginalnego materiału