Jak smakuje wodny kasztan i dlaczego warto go spróbować jesienią?

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kasztan wodny Źródło: Shutterstock


W Chinach kasztany wodne są spożywane zarówno na surowo, lekko posłodzone słodzone, jak i gotowane na parze lub smażone z warzywami. Mieli się je również na drobną mąkę i używa do wypieku ciasta kasztanowego. Świeże kasztany wodne można kupić jedynie w krajach azjatyckich, te w słoikach i puszkach niemal wszędzie w sklepach ze zdrową żywnością. Mają niezwykłe adekwatności prozdrowotne, a także odchudzające.


Kasztany wodne są źródłem węglowodanów, a także mikroelementów takich jak mangan, potas, miedź. Porcja ok. 100 gramów kasztanów wodnych ma 97 kalorii i zawiera m.in.:


tłuszcz: 0,1 grama,


węglowodany: 23,9 grama,


błonnik: 3 gramy,


białko: 2 gramy,


potas: 17 proc.zalecanego dziennego spożycia,


mangan: 17 proc. zalecanego dziennego spożycia,


miedź: 16 proc. zalecanego dziennego spożycia,


witaminę B6: 16 proc. zalecanego dziennego spożycia,


ryboflawinę: 12 proc. zalecanego dziennego spożycia.


Kasztany wodne wspierają pracę serca


Kasztany wodne są doskonałym źródłem potasu. Odpowiednia ilość potasu w diecie wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem udaru i obniża ciśnienie krwi. Badania wykazują, iż gdy osoby z wysokim ciśnieniem krwi spożywały więcej potasu, ich skurczowe ciśnienie krwi (górna wartość) i rozkurczowe ciśnienie krwi (dolna wartość) zmniejszały się odpowiednio o 3,49 mmHg i 1,96 mmHg co korzystnie wpłynęło na pracę serca.


Kasztany wodne pomagają w walce z rakiem


Kasztany wodne zawierają bardzo wysoki poziom przeciwutleniaczy, w tym kwasu ferulowego. Ten przeciwutleniacz zapewnia chrupkość miąższu kasztanów wodnych, choćby po ugotowaniu. Ale co ważniejsze, są badania, które wskazują, iż kwas ferulowy zapobiega rozwojowi nowotworów. W badaniu probówkowym naukowcy potwierdzili, iż leczenie komórek raka piersi kwasem ferulowym pomogło zahamować ich rozwój. Wykazano również, iż ten kwas hamuje wzrost komórek raka skóry, tarczycy, płuc i kości.


Kasztany wodne wspomagają odchudzanie


Kasztany wodne są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość błonnika i składniki odżywcze. Są doskonałym dodatkiem do zdrowej diety wspomagającej odchudzanie. To warzywo ma też wysoką zawartość wody. Kasztany wodne składają się z około 74 procent wody. Badania wskazują, iż żywność o dużej objętości, a małej ilości kalorii może skutecznie ograniczać głód, co przyczynia się do spadku wagi.


Kasztany wodne mają zastosowanie w medycynie chińskiej


W medycynie chińskiej kasztany wodne od wieków były wykorzystywane jako naturalny środek moczopędny. Uważano też, iż wspierają prawidłowe krzepnięcie krwi, utrzymują silne kości i podnoszą poziom libido.
Idź do oryginalnego materiału