Jak oczyścić jelita? Wprowadź do swojego życia te dwie zmiany

zdrowie.gazeta.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Fot. Danijela Maksimovic / Shutterstock


Nie ma cudownych lekarstw zapewniających zdrowie jelit. Możemy jednak wprowadzić w życie kilka zmian, które usprawnią pracę układu pokarmowego i przyczynią się do oczyszczenia jelit.Najlepszym sposobem na poprawę zdrowia jelit jest picie odpowiedniej ilości wody (do 2 litrów płynów dziennie) i spożywanie pokarmów wspierających pracę układu trawiennego. Kluczem jest wybieranie takich potraw, które mają korzystny wpływ na rodzaj i równowagę bakterii w jelitach. Dla przypomnienia: bakterie i inne mikroorganizmy bytujące w jelitach, nazywane są mikrobiomem jelitowym. Bakterie pomagają rozkładać pokarm, zamieniając go w składniki odżywcze, które organizm może potem wykorzystać. Wiemy też, iż mikrobiom jelitowy wpływa zarówno na nasze zdrowie fizyczne, jak i psychiczne, dlatego tak istotne jest dbanie o zdrowie jelit.
REKLAMA




Na stan mikroflory jelitowej mają wpływ takie czynniki jak: stres, niedobory snu, brak aktywności fizycznej, spożywanie zbyt dużej ilości wysokoprzetworzonej żywności, palenie i picie alkoholu, branie antybiotyków. Zaburzenia w składzie mikroflory jelitowej mogą skutkować zaburzeniami w pracy układu trawiennego (objawy to gazy, wzdęcia, zaparcia, biegunka i zgaga), zaburzeniami snu, zmianami nastroju, a także podatnością na infekcje.Czytaj także:
Jak dbać o prawidłową pracę jelit, jakich produktów unikać?Jak poprawić zdrowie jelit?Jaki mamy wpływ na zdrowie jelit? Czy i jak możemy pomóc im oczyszczeniu się ze złogów czy w osiągnięciu równowagi mikrobiologicznej? Złogi w jelitach to nic innego jak zalegające masy kałowe, składające z niestrawionych pozostałości po procesie przemiany materii, wymieszanych ze złuszczonym nabłonkiem i bakteriami jelitowymi.Pamiętajmy, iż to, co jemy, ma wpływ na bakterie jelitowe. Najlepszą strategią jest spożywanie różnorodnych świeżych, pełnoziarnistych produktów spożywczych, przede wszystkim pochodzenia roślinnego, takich jak owoce, warzywa, rośliny strączkowe, fasola, orzechy i produkty pełnoziarniste. Chodzi o to, aby dostarczyć organizmowi odpowiednich ilości błonnika. - Staraj się jeść co najmniej 30 różnych rodzajów żywności pochodzenia roślinnego w tygodniu - radzą dietetycy.Najlepiej jest też wybierać produkty nisko przetworzone i świeże, a unikać ultra przetworzonej żywności, takiej jak przetwory mięsne, ciasteczka, gotowe przekąski, mrożone pizze, zupy instant, konserwy itp. Jedzmy produkty bogate w polifenole, czyli związki roślinne, które mogą korzystnie wpływać na nasz organizm. Do produktów bogatych w polifenole zaliczamy zioła i przyprawy, kolorowe owoce i warzywa, orzechy i nasiona, herbatę zieloną i czarną, kawę, kakao i ciemną czekoladę. Znakomitym wyborem są też potrawy fermentowane, czyli jogurt, kefir, kapusta kiszona, ogórki kiszone, kimchi, kombucza, tempeh.


Na pracę jelit pozytywnie wpływa codzienna aktywność fizyczna, taka jak spacery, jazda na rowerze czy choćby praca w ogródku. Regularne ćwiczenia pomagają bowiem jelitom w przemieszczaniu treści pokarmowych. Do tego ważne jest unikanie stresu i dobry sen.

Zobacz wideo

Czy bakterie jelitowe wpływają na nasze zachowanie [NaZdrowie]
Idź do oryginalnego materiału