Jak bezpiecznie jeść skórkę ryby? W niektórych krajach to przysmak

zdrowie.wprost.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Świeże ryby Źródło: Shutterstock / vitormarigo


Skórka ryb jest bezpieczna do spożycia, pod warunkiem, iż przed jedzeniem jest ona czyszczona i odpowiednio przygotowana. Jedzenie skóry ryb o niższej zawartości rtęci i innych zanieczyszczeń ograniczy narażenie na potencjalnie szkodliwe chemikalia.


Ryba jest źródłem białka zwierzęcego, z którego regularnie korzysta wiele osób na całym świecie. Szacuje się, iż ludzie jedzą rocznie ponad 150 milionów ton ryb. Ryba jest bogata w składniki odżywcze i stanowi zdrowy dodatek do każdego posiłku. Możesz się zastanawiać, czy te adekwatności dotyczą również skóry.


Fakty i mity o skórze ryby


Niektórzy z nas unikają jedzenia skóry ryb ze strachu, iż jest niebezpieczna. Jednak skóra ryb była bez większych problemów spożywana od wieków. To popularna przekąska w wielu krajach i kulturach. Dopóki ryby zostaną odpowiednio oczyszczone, a łuski zewnętrzne całkowicie usunięte, skóra jest zwykle bezpieczna do spożycia. Ponieważ ryby są doskonałym źródłem składników odżywczych, takich jak żelazo i kwasy tłuszczowe omega-3, Urząd ds. Żywności i Leków (FDA) zaleca spożywanie 113 gramów porcji ryb 2-3 razy w tygodniu.


Jednak niektóre ryby zawierają wysoki poziom rtęci oraz innych toksyn i zanieczyszczeń, z których wszystkie mogą być również obecne w skórze. Dlatego zaleca się wybieranie ryb o niskiej zawartości rtęci częściej niż innych.


Oto kilka przykładów typowej zawartości rtęci w rybach:


Niska: sum, dorsz, flądra, mintaj, łosoś, tilapia, większość tuńczyka w puszkach


Średnia: karp, grouper, halibut, mahi-mahi, lucjan


Wysoka: makrela królewska, marlin, rekin, miecznik, ryba kafelkowa


Jak przygotować i zjeść skórkę ryby?


Przygotowując kawałek skórki, spróbuj smażenia na patelni lub grillowania w wysokiej temperaturze, skórą do dołu, aby uzyskać chrupiący efekt. Unikaj gotowania i gotowania klasycznego oraz na parze, ponieważ może to spowodować rozmoczoną lub śluzowatą teksturę skóry. Pamiętaj również, iż smak rybiej skóry różni się w zależności od rodzaju. Ryby znane z przepysznej skóry to: flądra, makrela, łosoś. Z drugiej strony mniej smaczną skórkę można znaleźć na żabnicach, miecznikach i tuńczyku.


Co więcej, szefowie kuchni stają się kreatywni dzięki skórkom ryb w menu restauracji. Często zdarza się, iż skóra rybna jest smażona lub gotowana osobno i podawana jako przystawka. Przekąski o smaku skórki rybnej stają się coraz bardziej popularne w kuchni azjatyckiej. Są zwykle smażone na głębokim tłuszczu i solone, więc mogą zawierać dużo tłuszczu i sodu. Dlatego najlepiej smakować przekąski ze smażonej skóry ryb z umiarem. Ponadto, jeżeli masz jakieś podstawowe choroby, takie jak choroby serca i wysokie ciśnienie krwi, możesz ich uniknać, aby nie zaostrzać żadnych obecnych warunków.
Idź do oryginalnego materiału