Jajecznica z czarnuszką. Prosty przepis na zdrowe i smaczne śniadanie

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Jajecznica z czarnuszką Źródło: Odżywianie WPROST.pl


Jajecznica to jeden z klasyków śniadaniowych, bo jest nie tylko smaczna, ale i pożywna, dając nam poczucie sytości na długo. Warto wprowadzać różne warianty tego dania, bo urozmaici to nasze posiłki i dostarczy cennych składników. Koniecznie spróbuj jajecznicy z czarnuszką, która zwana jest źródłem zdrowia i urody.


W Polsce zjadamy średnio ok. 160 jajek rocznie na osobę i nie jest to za dużo. Naukowcy bowiem uważają, iż możemy jeść choćby 10 jajek tygodniowo, bo ostatnie badania wykazały, iż ich spożywanie nie wpływa negatywnie na poziom cholesterolu, a choćby zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo jajko zawiera jedno z najdoskonalszych rodzajów białka pokarmowego dostępnego w produktach spożywczych, co wpływa korzystnie na cały układ mięśniowy.


Właściwości czarnuszki


Przygotowując śniadanie, warto dostarczyć sobie na ten posiłek jak najwięcej zdrowych składników. Ciekawym dodatkiem będzie czarnuszka, której prozdrowotne adekwatności znane są ludziom od czasów starożytnych. Jest to roślina, wywarzająca nasiona będące prawdziwym skarbcem zdrowych substancji. Najcenniejszą z nich jest tymochinon o działaniu przeciwzapalnym, antywirusowym, a choćby jak wskazują niektóre badania, antynowotworowym. Chcąc skorzystać z dobrodziejstw czarnuszki, możemy spożywać bezpośrednio nasiona lub wyciśnięty z nich olej. Bez względu na to, jaką formę wybierzemy, wykazano, iż czarnuszka poprawia samopoczucie w przypadku alergii i astmy, obniża poziom cholesterolu, oraz może wspomagać organizm w walce z tak powszechnymi w naszych czasach chorobami autoimmunologicznymi.


O czym należy pamiętać przygotowując jajecznicę


Warunkiem dobrej jajecznicy jest to, aby jajka były świeże. Można to sprawdzić poprzez zanurzenie surowego jajka w wodzie: jeżeli unosi się na powierzchni, nie jest zbyt świeże, bo naprawdę świeże jajko jest ciężkie, nie zawiera dużej bańki powietrza w środku i opadnie na dno. Rozbijając do jajecznicy kilka jajek, warto robić to po jednym, do oddzielnego naczynka, a potem dodawać je na patelnię, aby jedno nieświeże jajko nie zepsuło całej potrawy.
Idź do oryginalnego materiału