Inulina – podobnie jak inne prebiotyki – wspomaga pracę układu pokarmowego. Wpływa pozytywnie na skład mikroflory jelitowej. Pobudza wzrost i aktywność korzystnych dla zdrowia bakterii. Ale na tym jej działanie się nie kończy. Zobacz, co jeszcze potrafi.
Inulina przeciwdziała problemom gastrycznym i wspomaga odchudzanie
Masz częste wzdęcia? Dokuczają Ci nudności i biegunki? W zwalczeniu tych przykrych dolegliwości pomóc może inulina. Udowodniono, iż ta substancja reguluje cykl wypróżnień i zapobiega zaparciom. Stymuluje ruchy jelit i ułatwia przyswajanie mikro- oraz makroelementów zawartych w jedzeniu. Jednocześnie przedłuża uczucie sytości, a w rezultacie zmniejsza ryzyko podjadania między posiłkami. To dobra informacja dla osób, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy bez dużych wyrzeczeń.
Inulina obniża indeks glikemiczny pokarmów i stabilizuje poziom cukru we krwi
Właściwości inuliny bez wątpienia docenią również diabetycy oraz osoby zmagające się z insulinoopornością. Przywołana substancja spowalnia wchłanianie glukozy z pożywienia do krwioobiegu, dzięki czemu przeciwdziała nagłym „skokom” poziomu cukru w organizmie. W rezultacie zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu groźnych powikłań, które często pojawiają się w przebiegu cukrzycy. Mowa tu przede wszystkim o uszkodzeniu tkanek i narządów prowadzącym do rozwoju chorób, takich jak retinopatia, niewydolność nerek, udar mózgu czy zawał mięśnia sercowego.
Inulina zapewnia mocne i zdrowe kości
Przeprowadzone badania dowiodły, iż inulina poprawia wchłanianie wapnia i magnezu, a w konsekwencji pośrednio wpływa na zwiększenie gęstości kości. Dzięki temu tkanka kostna staje się mocniejsza i bardziej odporna na różnego rodzaju uszkodzenia i urazy, na przykład złamania.
Źródła inuliny w diecie
Inulinę można znaleźć w wielu różnych produktach. Cennym źródłem tego prebiotyku jest między innymi korzeń cykorii, topinambur, czosnek, szparagi i cebula. Zawiera ja również mniszek lekarski, karczoch, łopian i jęczmień. Najczęściej jest jednak pozyskiwana ze wspomnianych cykorii i topinamburu.