Co to znaczy, iż insulinooporność stanowi sygnał alarmowy dla organizmu? Jakie badania trzeba wykonać, gdy pojawia się jej podejrzenie? Czy można ją pokonać dietą?
Jeśli zauważasz u siebie niepokojące objawy, takie jak:
- nadmierne zmęczenie,
- senność po posiłkach,
- ciągłe pragnienie lub
- obniżona odporność,
a w twojej rodzinie były przypadki cukrzycy, warto sprawdzić, czy nie cierpisz na insulinooporność.
Książka “Insulinooporność. 80 przepisów na pyszne i zdrowe dania”
To zaburzenie metaboliczne, które początkowo daje niespecyficzne objawy, ale może mieć poważne konsekwencje. Może doprowadzić do zachorowania na cukrzycę, choroby serca, nadciśnienie.
W tej książce autorka Monika Krasa, doświadczona dietetyczka, w przystępny sposób wyjaśnia, jak powstaje insulinooporność i jak jej zaradzić. Przedstawia prosty plan działania, obejmujący komponowanie zdrowych posiłków, zmiany stylu życia, takie jak zwiększenie aktywności fizycznej i nauka relaksowania się, a także potrzebną suplementację.
Część teoretyczną uzupełniają atrakcyjne i różnorodne przepisy na śniadania, obiady, kolacje, a choćby desery, które pokazują, iż zdrowe jedzenie może być smaczne, sycące i proste w przygotowaniu.
O autorce
Monika Krasa – dyplomowana dietetyczka kliniczna. Jest dietetykiem polecanym przez Fundację Insulinooporność. W swojej pracy działa holistycznie, łącząc wiedzę z zakresu dietetyki i psychologii. Prowadzi własną poradnię i stronę internetową dietozalezni.pl. Zdrowe żywienie i gotowanie to jej pasja.
Dieta w insulinooporności w aplikacji
Skomponowanie diety odpowiedniej w insulinooporności wymaga znajomości zasad fantastycznie wyjaśnionych przez autorkę książki. Dodatkowo warto jednak uwzględnić indywidualne preferencje, cele oraz predyspozycje konkretnego pacjenta.
W tym celu stworzyliśmy Aplikację Cukrzyca.pl, w której osoby zarówno z cukrzycą jak i insulinoopornością znajdą nie tylko indywidualnie dopasowany plan diety, ale także dziennik samokontroli, kalkulator insuliny, motywację oraz medytacje, a także wiele edukacyjnych treści.