Ile brać witaminy D? Nowe badanie wskazuje bezpieczną dawkę, która leczy niedobór i nie dopuszcza do jego rozwoju
Spis treści
- Globalne niedobory witaminy D niepokoją ekspertów
- Jakie są aktualne wytyczne dotyczące suplementacji witaminy D?
- Kto potrzebuje wyższych dawek witaminy D?
- Jaka dawka witaminy D jest bezpieczna?
Globalne niedobory witaminy D niepokoją ekspertów
W przeglądzie opublikowanym niedawno w „Nutrients” międzynarodowy zespół naukowców, wśród których znaleźli się Polacy, omówił dowody przemawiające za skutecznością i bezpieczeństwem suplementacji 2000 IU, tj. 50 mikrogramów (μg) witaminy D dziennie.

Niskie poziomy tj. poniżej 25-30 nmol/L oraz 50 nmol/L witaminy D w krwi, występują odpowiednio u aż u 5-18 proc. i 24-49 proc. dorosłej populacji, co podkreśla potrzebę podjęcia szybkich działań w celu zmniejszenia niedoborów witaminy D na całym świecie.
Globalne niedobory witaminy D niepokoją ekspertów
W przeglądzie opublikowanym niedawno w „Nutrients” międzynarodowy zespół naukowców, wśród których znaleźli się Polacy, omówił dowody przemawiające za skutecznością i bezpieczeństwem suplementacji 2000 IU, tj. 50 mikrogramów (μg) witaminy D dziennie.

Niskie poziomy tj. poniżej 25-30 nmol/L oraz 50 nmol/L witaminy D w krwi, występują odpowiednio u aż u 5-18 proc. i 24-49 proc. dorosłej populacji, co podkreśla potrzebę podjęcia szybkich działań w celu zmniejszenia niedoborów witaminy D na całym świecie.
Przeczytaj więcej o tym: Jak sprawdzić niedobór witaminy D?
Przez to witamina D nie działa. Poznaj czynniki, które utrudniają jej wchłanianie
W okresie jesienno-zimowym, gdy słońca mamy jak na lekarstwo suplementacja witaminy D3 jest niezbędna do prawidłowego działania układu kostnego, odpornościowego i nerwowego. Bierzesz witaminę D, a…
Jakie są aktualne wytyczne dotyczące suplementacji witaminy D?
Jak podaje News Medical:
Obecne wytyczne zalecają dzienne spożycie witaminy D na poziomie 400-800 IU; jednak osoby z różnych grup etnicznych lub regionów mogą wymagać jeszcze wyższego spożycia 2008-2672 IU, aby osiągnąć poziom witaminy D w surowicy wynoszący ≥50 nmol/l.
W świetle badań poziom witaminy D ≥50 nmol/l może zapobiegać krzywicy i osteomalacji, a stężenie ≥75 nmol/l jest potrzebne do poprawy wyników zdrowotnych związanych z cukrzycą i nowotworami. Dla większości osób z chorobami przewlekłymi zalecany poziom wynosi nieco powyżej 75 nmol/L (30 ng/ml).