Hruby z omletem i ikrą z pstrąga

biobazar.org.pl 2 tygodni temu

Chleb Hruby to temat na oddzielną rozprawę. Jest ciężki, konkretny, wyraźnie kwasowy, bo z pełnej, ekologicznej mąki żytniej, a wypieka się go w starym piecu opalanym drewnem – przyznacie, iż to unikat!

Chleb ten znakomicie smakuje z masłem, jajkami, jest też wspaniałym towarzyszem wszelkich rybnych sytuacji – my tym razem podaliśmy go z omletem i bajeczną ikrą z pstrąga. Ikra ta nie była pasteryzowana, zatem nie strzela na języku, ale się na nim rozpływa, ponadto ma jaskrawy pomarańczowy kolor, więc podsyca apetyt już samym swym wyglądem.

Z podanej ilości składników zrobisz przekąskowe mini kanapeczki dla kilku osób. To dobra opcja na imprezę.

Składniki:

  • 1 chleb Hruby z Grzybowa
  • 2 jajka eko Fabryka Deli
  • sól
  • łyżeczka masła eko Zielony Stragan
  • crème fraîche Raczek
  • 50 g ikry z pstrąga Raczek
  • liście endywii lub musztardowca Bukiet Smaków

Krok po kroku:

  1. Ukrój 4 kromki chleba i każdą przekrój z ukosa, by powstała trójkątna baza.
  2. Ubij jajka w miseczce, posól je do smaku, usmaż w formie omletu, zwijając je z jednej strony i zsuwając na brzeg patelni.
  3. Pokrój omlet w niewielkie kawałki i połóż po jednym na każdą trójkątną kromkę chleba.
  4. Udekoruj endywią, crème fraîche i ikrą.
Idź do oryginalnego materiału