Herbata jaśminowa to wyjątkowa kompozycja smakowa, która zachwyca swoją subtelnością i niepowtarzalnym aromatem. Jak powstaje herbata jaśminowa i co warto o niej wiedzieć?
REKLAMA
Zobacz wideo Liściasta herbata w torebkach. Idealnie sprawdzi się jako prezent!
Herbata jaśminowa — adekwatności i proces powstawania
Jak powstaje herbata jaśminowa? adekwatności tego wyjątkowego naparu są cenione już od setek lat, jednak trzeba wiedzieć, iż finalny produkt wymaga dużego nakładu pracy i powstaje w wyniku dosyć skomplikowanego i czasochłonnego procesu. Aby powstała wyjątkowa herbata jaśminowa, należy użyć najwyższej jakości liści herbaty (najczęściej zielonej lub białej), które są poddawane specjalnej selekcji. Najlepsze są młode listki, ponieważ łatwiej wchłaniają one aromat kwiatów jaśminu. Zebrane liście są poddawane delikatnemu suszeniu, po którym następuje najważniejszy etap produkcji, czyli aromatyzacja. Suszone liście herbaty są układane na przemian ze świeżymi kwiatami jaśminu. Procedura ta jest powtarzana kilkakrotnie, co ma na celu jak najgłębsze przeniknięcie aromatu kwiatów jaśminu do liści herbaty. Po aromatyzacji liście herbaty są ponownie suszone, aby utrwalić w nich aromat kwiatów jaśminu.
Herbata zielona jaśminowa — czym się charakteryzuje?
Najpopularniejszą odmianą jest herbata zielona jaśminowa. Czym się charakteryzuje? Zielona herbata jaśminowa ma delikatny smak z wyczuwalną nutą kwiatową. Dzięki temu, iż aromat jaśminu nie jest dominujący, a raczej subtelny, picie naparu to czysta przyjemność i uczta dla zmysłów. Istotne jest jednak to, aby zachować odpowiedni sposób parzenia. Herbatę zieloną jaśminową należy parzyć w temperaturze 75-80°C, przez nie więcej niż 2-3 minuty. Zbyt długi czas parzenia może sprawić, iż herbata uwolni więcej goryczkowego aromatu, co nie wszystkim może przypaść do gustu. Regularne picie herbaty jaśminowej zielonej działa kojąco na organizm i pozwala się zrelaksować. Warto podkreślić jednak także to, iż herbata jaśminowa korzystnie wpływa na różne aspekty funkcjonowania organizmu, dlatego naprawdę warto włączyć ją do codziennego jadłospisu. Jakie działanie na organizm ma regularne spożywanie herbaty jaśminowej?
Herbata jaśminowa — na co pomaga?
Aromatyczna herbata jaśminowa — na co pomaga? Oprócz walorów smakowych herbata jaśminowa wykazuje wiele adekwatności prozdrowotnych. Regularne sięganie po herbatę jaśminową pozwala na relaks, poprawę nastroju i redukcję stresu. Herbata jaśminowa zawiera w swoim składzie polifenole, które pomagają zwalczyć wolne rodniki, co w konsekwencji prowadzi do spowolnienia procesów starzeniowych organizmu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Polifenole działają korzystnie także na zdrowie serca, ponieważ pomagają obniżyć poziom ciśnienia tętniczego krwi oraz poziom "złego" cholesterolu. Herbata jaśminowa wspiera także działanie układu odpornościowego oraz wspomaga procesy trawienne i pomaga łagodzić dolegliwości żołądkowe. Jak widać z powyższego, regularne picie herbaty jaśminowej przynosi wiele korzyści dla zdrowia, czy jednak istnieje jakaś grupa osób, która nie powinna sięgać po ten napar? Szczegóły poniżej.
Herbata jaśminowa — przeciwwskazania. Kto powinien uważać na herbatę jaśminową?
Herbata jaśminowa — przeciwwskazania — czy każdy może sięgnąć po herbatę jaśminową? Picie herbaty jaśminowej przynosi wiele korzyści, warto jednak wiedzieć, iż w pewnych sytuacjach należy pić ją z umiarem, a choćby całkowicie z niej zrezygnować. Co to za okoliczności?
Warto wiedzieć, iż herbata jaśminowa (zwłaszcza zielona) zawiera pewną ilość kofeiny, dlatego osoby, które są nadwrażliwe na kofeinę, mogą doświadczyć różnych objawów po jej spożyciu. Są to przede wszystkim: przyspieszone tętno, bezsenność i poczucie rozdrażnienia.
Herbata jaśminowa nie jest zalecana osobom, które cierpią na bezsenność. Warto zrezygnować wówczas z picia naparu, zwłaszcza w godzinach popołudniowych i wieczornych.
Na herbatę jaśminową powinny uważać także osoby borykające się z chorobami serca. Zawarta w herbacie jaśminowej kofeina może podnosić ciśnienie, dlatego najlepiej nie spożywać naparu do czasu konsultacji z lekarzem.
Z uwagi na obecność kofeiny, na herbatę jaśminową powinny uważać także kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Zobacz też: Jaka herbata na ból brzucha - słodka czy gorzka? Dodatek jednego składnika pogorszy sytuację