- 500 g batatów
- 400 g (po odsączeniu) ciecierzycy ze słoika
- 450 g brokuła mrożonego
- 250 g bobu mrożonego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- kawałek korzenia imbiru
- 400 g pasaty pomidorowej
- 400 g mleczka kokosowego
- łyżeczka oleju rzepakowego
- łyżeczka curry
- do smaku sól i pieprz
- Brokuł i bób ugotować al dente.
- Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce. Podsmażyć razem na oleju rzepakowym.
- Następnie dodać bataty pokrojone w większą kostkę. Podsmażać około 2 minuty.
- Wlać pasatę i mleczko kokosowe. Doprawić przyprawą curry. Gotować do miękkości batatów.
- Odsączyć ciecierzycę i dodać do całości. Gotować jeszcze 5 minut.
- Gulasz wyłożyć na talerz. Podawać z brokułem, bobem i posiekaną natką pietruszki.
Warzywny, aromatyczny, a do tego prosty w przygotowaniu gulasz. Możesz zjeść go samodzielnie, tak jak my. Możesz zjeść go z kromką chleba razowego. Możesz również potraktować go jako dodatek do dania głównego i podać z kaszą i upieczonym mięsem. Wykorzystaj przepis i podaj gotowe danie tak, jak lubisz najbardziej. Może masz akurat inne warzywa, które zalegają w Twojej lodówce? Czas zrobić z nich użytek – ugotuj gulasz!