Gulasz z batatów i cieciorki

dietetykdiabetyka.pl 1 rok temu
  • 500 g batatów
  • 400 g (po odsączeniu) ciecierzycy ze słoika
  • 450 g brokuła mrożonego
  • 250 g bobu mrożonego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • kawałek korzenia imbiru
  • 400 g pasaty pomidorowej
  • 400 g mleczka kokosowego
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • łyżeczka curry
  • do smaku sól i pieprz
  1. Brokuł i bób ugotować al dente.
  2. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce. Podsmażyć razem na oleju rzepakowym.
  3. Następnie dodać bataty pokrojone w większą kostkę. Podsmażać około 2 minuty.
  4. Wlać pasatę i mleczko kokosowe. Doprawić przyprawą curry. Gotować do miękkości batatów.
  5. Odsączyć ciecierzycę i dodać do całości. Gotować jeszcze 5 minut.
  6. Gulasz wyłożyć na talerz. Podawać z brokułem, bobem i posiekaną natką pietruszki.

Warzywny, aromatyczny, a do tego prosty w przygotowaniu gulasz. Możesz zjeść go samodzielnie, tak jak my. Możesz zjeść go z kromką chleba razowego. Możesz również potraktować go jako dodatek do dania głównego i podać z kaszą i upieczonym mięsem. Wykorzystaj przepis i podaj gotowe danie tak, jak lubisz najbardziej. Może masz akurat inne warzywa, które zalegają w Twojej lodówce? Czas zrobić z nich użytek – ugotuj gulasz!

Idź do oryginalnego materiału