Jesień to moment, w którym wypatrywać możecie na naszym targu smakowitych darów lasu. Grzyby zbiera chętnie Pan Witold z Eko Sad Broda, pojawia się z nimi w sobotę na BioBazarze – o ile rzecz jasna wysyp na takie zbiory pozwoli.
Wbrew błędnie powtarzanej przez lata opinii, grzyby to wartościowy składnik diety. Specjaliści z całego świata coraz częściej wspominają o leczniczych walorach grzybów, powstają też szerokie opracowania na ten temat. Przy czym rzecz dotyczy nie tylko grzybów rosnących w naturze, ale także gatunków hodowlach.
Przypominamy, iż na BioBazarze ekologiczne grzyby hodowlane z Dąbrówki dostępne są przez okrągły rok. W tradycyjnej medycynie chińskiej grzyby odgrywają szczególną rolę, zakorzenione są w tradycji kulinarnej, ale także wspierają w walce z rozmaitymi dolegliwościami.
Coraz więcej mówi się o adaptogenicznych adekwatnościach niektórych grzybów. Adaptogeny to substancje pochodzenia naturalnego, które chronią organizm przed stresem i regulują procesy fizjologiczne. Grzyby adaptogeniczne potrafią wyłapać i celować swym działaniem w potrzebę – dostosowują się zatem do bieżącej sytuacji.
Dlaczego warto jeść grzyby?
- są skarbnicą witaminy B, a ona korzystnie wpływa na pracę mózgu i całego układu nerwowego;
- zawierają minerały: potas, żelazo, magnez, fosfor, cynk i selen;
- zawierają antyoksydanty, a zatem chronią organizm przed stresem oksydacyjnym;
- mają niską zawartość cukru;
- są źródłem błonnika, a on z kolei reguluje trawienie;
- są znakomitym zamiennikiem mięsa – usmażcie panierowane boczniaki w miejsce kotleta, a klasyczne spaghetti Bolognese zróbcie na bazie drobno pokrojonych i przesmażonych na złoto pieczarkach, eryngii i rydzach;
- są pyszne i aromatyczne!
To zestawienie ogólnych korzyści wynikających ze poszycia grzybów, przyjrzyjmy się teraz jak działają gatunki dostępne na naszym targu.
Dostępne cyklicznie SOPLÓWKA JEŻOWATA – wpływa na pamięć i koncentrację, chroni układ nerwowy, reguluje pracę układu odpornościowego, wspiera działanie żołądka i procesy regeneracyjne.
Będące w stałej, całorocznej sprzedaży SHITAKE – wpływają na kondycję skóry, pomaga obniżać stężenie złego cholesterolu, wspomagają funkcjonowanie wątroby.
Dostępny przez okrągły rok BOCZNIAK pomaga obniżać stężenie cholesterolu, poprawia samopoczucie, korzystnie wpływa na kondycję skóry.
CHAGĘ spotkacie na BioBazarze sezonowo pod postacią eliksirów i wyciągów – ten rodzaj huby stymuluje odporność, wspiera przy przeziębieniu, zwalcza wynikłe ze stresu stany zapalne, pięknie też wpływa na kondycję skóry i włosów.

