Groźna bakteria w produkcie z Lidla. GIS wydał ostrzeżenie

zdrowie.wprost.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Sezam, zdj. ilustracyjne Źródło: Shutterstock / Swapan Photography


W partii sezamu białego sprzedawanego w sklepach Lidl wykryto Salmonellę. Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie w tej sprawie, a produkt jest wycofywany.


Jak informuje GIS w swoim komunikacie, w próbce nasion białego sezamu łuskanego zbadanego w ramach urzędowej kontroli stwierdzono obecność bakterii Salmonella spp. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.


Szczegóły wycofywanego produktu


Nazwa produktu: Nasiona białego sezamu, łuskane. VITASIA JAPANESE STYLE/ Sesame White Hulled, 50 g,


Numer partii: L22 164 1,


Data minimalnej trwałości: 08/2023,


Podmiot wprowadzający na rynek: LIDL Stiftung & KG, Stiftsbergstraße 1, 74172 Neckarsulm, Niemcy,


Wyprodukowano w: Polska,


Kraj pochodzenia nasion: spoza UE.


Dystrybutor wdrożył procedurę wycofania wskazanej partii ze sprzedaży, umieści informacje o wycofaniu w sklepach, a także opublikuje informację na stronie internetowej. Klienci mogą zwrócić artykuł w każdym sklepie bez konieczności okazywania paragonu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.


Dlaczego Salmonella jest niebezpieczna?


Salmonella jest bakterią wywołującą zatrucia pokarmowe, które mogą prowadzić do niebezpiecznych powikłań. Do zakażenia wystarczy już zaledwie kilka bakterii, które mogą wywołać salmonellozę – grupę chorób zakaźnych, objawiającą się dolegliwościami jelitowo-żołądkowymi.


Pierwsze objawy salmonellozy przypominają zwykłe zatrucie pokarmowe. To przede wszystkim bóle brzucha, wymioty, biegunka, może wystąpić również gorączka oraz bóle stawów. Salmonelloza rozwija się w ciągu 6 do 72 godzin i trwa 3-7 dni. Może być szczególnie niebezpieczna dla dzieci, seniorów i osób z obniżoną odpornością.
Idź do oryginalnego materiału