Gofry wyjdą lepsze niż te kupione nad morzem. Cały sekret tkwi w jednym składniku

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Domowe gofry budyniowe Źródło: Pexels / Karolina Grabowska


Gofry kojarzą się przede wszystkim z pyszną przekąską, którą można kupić w budkach nad morzem. Znamy jednak sposób, żeby te domowe były jeszcze lepsze od tych nadmorskich. I wcale nie chodzi o dodatki w postaci bitej śmietany czy owoców.


Domowe gofry to szybki i bardzo prosty sposób na pyszny deser. W książkach kucharskich i w internecie można znaleźć mnóstwo różnych wariacji przepisów na ten specjał. Te pulchne i chrupiące wafle możecie jeść z różnymi dodatkami, dlatego naprawdę trudno o to, żeby komuś się znudziły. Idealnie sprawdzi się bita śmietana, czekolada, świeże owoce, frużelina. Jednak z samym cukrem pudrem też smakują doskonale. jeżeli chcecie, żeby wasze gofry wyszły naprawdę wybitne – dodajcie do nich jeden szczególny składnik.


W czym tkwi sekret pysznych gofrów?


Gofry budyniowe to lekko zmodyfikowana forma klasycznego przepisu. Chodzi o dodanie do ciasta, poza standardowymi składnikami, jednego opakowania budyniu. Dzięki temu deser nabierze wspaniałego smaku. Gofry staną się też bardziej kremowe. Zyskają również chrupkość i wspaniały zapach. W zależności od swoich upodobań – możecie wybierać różne smaki budyniu. Najbezpieczniejszą opcją jest użycie budyniu śmietankowego lub waniliowego – wtedy jest największe prawdopodobieństwo, iż takie gofry zasmakują wszystkim, ponieważ są to bardzo lubiane i dość klasyczne smaki. jeżeli macie jednak ochotę – możecie eksperymentować i użyć na przykład budyniu o smaku czekoladowym.


Zróbcie gofry budyniowe i udekorujcie ulubionym dodatkami
Idź do oryginalnego materiału