GIS bije na alarm. Ten ser może zawierać groźną bakterię

natemat.pl 3 godzin temu
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał nowy komunikat dotyczący wycofania z rynku francuskiego sera MORBIER AOP. Powodem jest podejrzenie obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC), której spożycie może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia.


W piątek na stronie internetowej GIS opublikowano ostrzeżenie publiczne dotyczące tego produktu. Jak wynika z informacji zamieszczonych na gov.pl, GIS został poinformowany o zagrożeniu przez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach. Producent podjął decyzję o wycofaniu sera MORBIER AOP produkowanego we Francji w związku z ryzykiem zakażenia bakterią STEC.

Wycofaniu podlegają wszystkie partie produktu z następującymi datami minimalnej trwałości: 09.01.2025, 23.01.2025, 30.01.2025, 08.02.2025, 22.02.2025, 08.03.2025, 15.03.2025, 22.03.2025 oraz 29.03.2025. Konsumenci powinni unikać spożywania sera z tych partii.

Już wcześniej ostrzeżenie w tej sprawie wydała sieć Carrefour, zalecając klientom zwrot zakupionego produktu do sklepu wraz z paragonem w celu uzyskania zwrotu pieniędzy. Zwroty będą przyjmowane do 27 marca 2025 roku.

Produkt można oddać do sklepu, w którym został kupiony. Wyrzucenie produktu do śmieci również nie jest zalecane, ponieważ może stanowić zagrożenie dla dzikich zwierząt.

Możliwe skutki spożycia sera z bakterią STEC


"Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa" – podaje GIS.

Osoby, które spożyły produkt i zauważyły u siebie niepokojące objawy, powinny jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.

Idź do oryginalnego materiału