GIS bije na alarm: Groźna bakteria w jajach! Sprawdź, czy nie masz ich w lodówce

portalplock.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: foto GIS


GIS poinformował o wycofaniu ze sprzedaży partii jaj z chowu na wolnym wybiegu, kod 1-PL, świeżość klasa A, klasa wagowa M, wyprodukowanych przez firmę Invest Michel.

Decyzję podjęto po wykryciu w jajach bakterii Salmonella spp.

– Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego – czytamy w komunikacie.

Podjęte działania

Producent, po otrzymaniu informacji o ryzyku, wdrożył procedurę wycofania produktu z rynku. GIS powiadomił również Inspekcję Weterynaryjną oraz Państwową Inspekcję Sanitarną, które prowadzą postępowania wyjaśniające i monitorują proces wycofania.

Jakie jest ryzyko?

Spożycie jaj skażonych Salmonellą może być szczególnie niebezpieczne dla dzieci, osób starszych oraz osób z osłabionym układem odpornościowym. Objawy zakażenia to m.in.: biegunka, skurcze brzucha, gorączka i wymioty.

GIS apeluje:

– Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Nazwa produktu: Jaja z chowu na wolnym wybiegu, 1-PL, świeżość klasa A, klasa wagowa M

  • Numer partii / Data minimalnej trwałości: 12.08.2025

  • Kod na skorupce: 1PL30031310

  • Producent: INVEST MICHEL, Mariola i Marek Michelis sp. j., ul. Ułańska 61, Kobierne, 05-311 Dębe Wielkie

Idź do oryginalnego materiału