- 380 g cukinii
- cebula
- 6 jajek
- 300 ml mleka
- 3 łyżki sera grana padano wiórki
- 4 łyżki listków mięty
- łyżka oleju rzepakowego
- do smaku sól i pieprz
Sos pomidorowy: - 2 pomidory
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Cukinię przekroić wzdłuż na 2 części. Każdą z części ponownie przekroić wzdłuż. Pokroić cienkie plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekaną drobno cebulę z cukinią. Doprawić solą. Kiedy cebula się zarumieni przełożyć zawartość patelni do miski. Jajka wymieszać z mlekiem, serem i posiekaną miętą. Doprawić solą i pieprzem. Masę jajeczną połączyć z cukinią i wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem formy i piec około 50-60 minut do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Sos pomidorowy: Pomidory naciąć i sparzyć. Obrać ze skórki. Na rozgrzanym oleju zarumienić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Podsmażać kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zblendować na gładki sos.